Yu Yuan Garden med Spencer Dodington

Igår var det åter igen en aktivitet med SEA. Vi skulle träffas vid Gamla Stan för att få en guidad tur i Yu Garden, The City Tempel of Shanghai och så en liten introduktion till vad Taoism egentligen är.
Kurt och jag har varit här flera gånger, men mest blivit irriterade på att det varit så turistiskt. 
Fast vi hade ju missat de fina bitarna!
Det mesta av gamla stan är faktiskt byggt runt 1994 och det är ju inte så gammalt......Det är bara byggt för turister. Förr fanns det en ringmur runt denna del av staden, men den blev nerriven när kommunisterna tog över. Det finns bara en liten rest kvar vid ena sidan av Fuyou Lu. Shanghai har blivit näst intill totalt nedbränt vid ett flertal tillfällen, men av någon anledning så har Yu Garden skonats. 
Det sägs att den tjänade till någon sorts ris depå under kulturrevolutionen.
Spencer Dodington tyckte inte om att man kallade Yu Garden för "garden". Han menar att detta var ett feudalt hem och inte bara en trädgård........ Det var i alla fall en underbar trädgård, fina byggnader och massor med kringelkrokar att vandra runt i. Detta hem lär ha byggts på 1500-talet. Vad ska man ute i Guyi Garden att göra när man har detta inne i Shanghai?
Efter Yu Garden, besökte vi The City Tempel of Heaven. Vi blev inte så långvariga här, men jag skulle gärna vilja komma tillbaka och titta lite närmare på det. Det är ett aktivt tempel och inte bara en turistfälla.
Vad jag också kom fram till under denna rundvandring var, att jag måste hitta böcker och läsa mer. Spencer berättade så mycket intressant, men det är ju omöjligt att komma ihåg allt.
När vi var klara här så gick Lydia och jag, tillsammans med en ung amerikansk kvinna och åt lunch. Mycket trevligt!

Jag kom ändå hem i vettig tid. Jag hann både, slappa, träna och läsa kinesiska. Det blev en produktiv eftermiddag/kväll också.

Idag har Cathrin och jag varit på Pearl City. Det var nytt för Cathrin och jag är ju ingen hejare på smycken......men det var mycket trevligt och jag lyckades göra av med pengar här också. Vi tog en snabb lunch innan vi stack tillbaka. Cathrin skulle ha sin första lektion i Kinesiska kl 14. Passade mig perfekt! Det är skönt att hinna med lite hemma också....som bloggen t ex. Nu ska jag plugga lite mer kinesiska. Jag känner att jag verkligen vill ta tag i det ordentligt......Även om jag inte ska ha någon mer lektion förrän jag kommer tillbaka från Sverige. Hoppas nu bara att den viljan håller i sig......


Kräftor?....Nej, det får vi äta i Sverige.


Inte sugen på musslor till lunch heller....


Dags för lunch....fast kanske inte här


Makt och rikedom.....


...eftersträvas med dessa ikoner på taket till templet.

The City Good.....fann vi alldra längst in i templet


The City Tempel of Shanghai


Ett Taoist tempel. Här är grundaren avbildad.

Storken på taket är inte levande


Hela parken är full med stenar och klippblock.


Man skulle tro att det finns gott om sten i Shanghai området eftersom
det är så mycket sten här. I själva verket så är det tvärtom. Eftersom
det finns så lite sten här, så är det ett tecken på välstånd att de har haft
råd att frakta hit all sten.

Underbart vacker park


Spencer Dodington påpekade att detta egentligen inte borde kallas för
park, det är ett feudalt hem.

Guldfiskarna simmar fram som änder för att matas


Draken vakar över oss


Vi, folket, symboliseras av den lilla paddan som han har under hakan. 

Yu Garden är faktiskt från 1500-talet


Spencer Dodington tar oss med till Yu Garden


Ytterligare två intensiva dagar

Först vill jag bara säga att det var trevligt att så många hörde av sig och berättade att ni verkligen läser det jag skriver. Då känns det mer som om man har någon att resonera med. Annars blir det som om jag sitter och pratar för mig själv.......vilket jag i och för sig är rätt bra på....

Igår bestämde Kurt och jag att vi skulle äta lunch tillsammans. Mysigt! Vi hann med både sallad på Element Fresch och kaffe o kaka på Baker & Spice. Sen var det dags för honom att sticka till flygplatsen för första turen i en serie affärsresor. Nästa gång vi ses blir faktiskt hemma i Sverige.....nästa vecka. Kan inte fatta att jag ska hem en sväng igen. Det blir 20 dagar i Sverige för mig denna gången.
När Kurt och jag hade skiljts åt, mötte jag upp med Cathrin istället. Vi hade bestämt träff med Marianne ute på Fejken i Pudong.
Nu skulle Marianne visa Cathrin allt som hon visade mig i våras. Var man handlar bäst!!
Visst handlade vi.....mycket mer än vi tänkt oss, fast det är ju så billigt!
Nu har jag köpt nog på ett tag.......
Gräsänkor som vi är, avslutade Cathrin o jag dagen med att gå ut och äta en bit mat tillsammans. 

Idag var det dags för utflykt med SEA igen. Nu skulle vi till Guyi Garden och Nanxiang. Det var en underbar dag och massor med trevliga människor. Vi började i Guyi Garden. Här var verkligen vackert, men tyvärr blev det lite för drygt. Vi hade guide med oss, men det var svårt att uppfatta vad hon sa ute i parken. Det hade nog varit bättre om vi bara hade fått gå och njuta.
Efter parken fortsatte vi till Nanxiang som är välkänd för sina Steamed Dumplings. Det var en helmysig stad med många små gränder och kanaler. Innan vi satte oss på en restaurang för att provsmaka läckerheterna, hann vi även med Yunxiang Templet.
Detta tempel var nog utflyktens höjdpunkt. Det lär härstamma från Liang Dynasty AD 505 och här har bott mer än 700 munkar.  

Imorgon är det dags för nästa SEA utflykt. Ingen bussresa denna gången...... Nu ska vi träffas vid Yu Garden och få en riktig guidad rundtur. Det kan behövas även i ens närområden ibland. Vi ska förhoppningsvis också få lära oss lite om Taoism.
Detta blir bara en halvdagsutflykt och det räcker gott. 


Mycket mäktig Budda-figur


Denna buddan var extra mäktig för den hade så många händer och
möjlighet att använda många olika redskap samtidigt.

Tre vackra Budda-figurer


Om man tittar på deras händer så håller de dem olika allihop.
Den till vänster tecknar öppenhet och välkomnande,
den i mitten tecknar makt och den till höger tystnad.

Avskräckande bodyguards fanns det gott om


Yunxiang tempel som härstammar från AD 505


Nanxiang - Ännu en gammal stad med kanaler


Denna staden är mest känd för sina Steamed Dumplings(Xiaolongbao)

Guyi Garden


Vad är det för pinne som sticker upp???


Jo....det är minsann inget mindre än Kinas längsta bambustör.
Visserligen dött träd, men ändå!!!

Guyi Garden - Visst är här vackert!


Cathrin och Marianne vid Science Technology Museum


Fast......vi skulle inte gå på museum.....vi skulle shoppa!

Måndag igen!

Jag hade mina funderingar på att lägga av med den här bloggen. Tveksam till om den blir läst överhuvud taget.
Fast.....så låg jag där i sängen och funderade på vad jag egentligen gjorde i förra veckan och insåg att det nog är bäst att jag skriver ändå, för min egen skull. Det kändes ju som om jag hade haft en intensiv vecka, men jag kunde inte komma på varför.

Nåväl, torsdagen var något av en vilodag. Det var ju då jag bloggade, tränade och tog det allmänt lugnt. Min sociala aktivitet inskränkte sig till en fika med Marianne på favoritcaféet "C'est la vie".
Fredagen blev också en mysdag. Majongen hade tyvärr blivit inställd, då flera var bortresta eller upptagna på annat håll. Kerstin och jag bestämde oss för att gå ut och äta lunch tillsammans istället. Vi tog en promenad nedåt French Concession och satte oss på en mysig uteservering. När vi var klara föreslog Kerstin att vi skulle ta en pedikyr eller manikyr. Nytt för mig!!
Vi gick till ett litet ställe som heter "Sincere & Lively Nail Care" på 699 Julu Lu. Detta kan verkligen rekommenderas! Jag fick en underbar fotbehandling för 108 yuan (108:-), och Kerstin tog en manikyr.
Sedan var det dags för "Fredagsmys" även för Kurt och mig. Jag var beredd med en GT, samt lite chips och nötter när Kurt kom hem från jobbet.....Fast sen drog vi ut på stan istället för den traditionella middagen och TV-kvällen.
Vi hade tänkt hitta någon ny och spännande restaurang nedåt Nanjing Lu, men hamnade på The Wooden Box. Här är ju så mysigt att sitta......men vi borde ha kommit ihåg att maten är usel. Det var trots allt trevligt att få sitta här ett tag, och efter maten traskade vi vidare igenom staden. På hemvägen gick vi utmed Nanjing Lu. Det är underbart att bara gå här på kvällarna. Det känns nästan som om man var i Las Vegas...fast jag har ju aldrig varit där förstås...

På lördagen ringde klockan precis som vanligt. Nu skulle vi upp och iväg på Familjedag med Tetra Pak. Det skulle hållas ute på Tetra Paks fabrik i Pudong. Vi mötte upp med en av Kurts kollegor med familj redan på bussen som tog oss dit.
Här var det fullt med lekar och tävlingar! Det var riktigt kul...allra helst för att jag fick lära känna Kurts kollega Samsong och hans familj. Tyvärr pratar inte hans fru engelska, och han påstod att hans barn inte gjorde det heller....fast visst kunde de engelska....bara blygheten släppte. 
Kurt och jag avvek vid 13-tiden för att hinna varva ner lite innan vi skulle på lördagsdrinken med Svenska Klubben. Idag var den inbokad på den australienska restaurangen Kakadu. Detta var ett nytt ställe för oss som inte ligger så långt från Taikang Lu och The Melting Pot (Två av Frida's favoritställen). En mycket trevlig restaurang! Näst intill samtliga stannade kvar och åt middag. Det var riktigt gott! Efter middagen drog Kurt och jag, samt några till, vidare till musikbaren The Melting Pot. Det var fullsmockat på baren, men efter ett tag så fick vi faktiskt ett bord. Tyvärr Frida, så var det inte ditt husband som spelade.....fast de var duktiga ändå.

Söndag....vilodagen! Visst var det en vilodag, fast lektion i Kinesiska och en rejäl genomkörare på gymmet blev det.

På uteserveringen Chez l'Ami vid Nanjing Dong Lu


Här var Kurt mästaren!


En sådan liten Prins!


Kollegor och vänner


Gissa vad Kurt målar........Favoritmotivet!


Kurt's kollega Samsong med hela sin familj


Kurt har fått i uppdrag att måla en T-shirt


Samsong's yngsta dotter utmanar mig i UNO


Två fullspäckade dagar!

Redan torsdag!
Nu har det varit fullt schema ett par dagar igen.
I tisdags började jag med bokklubb på Chinese Handreading Room. Mycket trevligt! Dessutom fick jag två nya bekantskaper. Efter lite snack om böckerna tog vi taxi direkt till "1221" där månadslunchen med Svenska Klubben var inbokad. Det var inte så lätt att hitta hit, så lite sena blev vi nog.....fast gott och trevligt var det här också. Massor med god mat till den ringa kostnaden av 50:- per man.

Igår, onsdag, hade Lydia och jag bestämt med nykomlingarna Cathrin och Elisabeth att vi skulle ta med dem på en liten guidad tur i stan.....där vi då skulle utgöra guiderna. Lydia är nog strået vassare än jag på guidning, hon tog oss till "Bird and Fish Market" som var en nyhet även för mig. En liten gränd där det givetvis såldes fiskar och fåglar, men även gräshoppor och sköldpaddor av alla de slag. Här fanns också allehanda smådjur till salu....katter, kaniner, ekorrar, jordekorrar och mycket annat. De säljs i första hand som husdjur, fast vem vet.......
Efter denna marknaden gick vi vidare till antikmarknaden. Här har jag också varit en del och nu visste jag vad jag ville köpa. Ett Mahjongspel med lite större brickor! Inga problem att hitta det och dessutom snabbt förhandlat. Jag visste ju att jag inte behövde betala mer än 200:-. 
Det var trevligt att gå här med lite andra människor, man uppmärksammar så mycket mer med flera par ögon. Lydia visade oss också upp till vad de kallar "Maosoleumet". Vi följde med en man uppför en mycket smal trappa till ett rum överfullt med Mao-figurer. Här visste Lydia precis vad hon ville ha och vad hon ville betala.

Nu började vi känna oss redo för lunch. Vi gick till ett område som heter Sinan House och ligger utmed Fuxing Lu. Ytterligare ett område som jag aldrig har stött på. Det ligger ju inte i mina hemtrakter, men absolut ett trevligt område att känna till. Hit kommer jag säkert att gå fler gånger. Vi blev sittande på en liten uteservering i mer än 2 timmar och bara snackade. Härligt! 
Sen fick Cathrin och jag en skön promenad tillbaka hem till Ladoll. Riktigt trevligt att hon har flyttat in i grannhuset!

På kvällen var Kurt och jag ute och åt en god middag med en leverantör på Bella Napoli. Perfekt avslutning på en perfekt dag!

Lydia köpslår om den lille rosa Mao-statyn


Han vill nog gärna få ett hem så fort som möjligt


Massor med olika sorters sköldpaddor


Bird and fish market


På "Bird and Fish market" med Lydia


Första gången jag hittade hit....tack vare Lydia!
Vi var ute på en liten guide tur med de två nykomlingarna Cathrin och Elisabeth.

Lunch med Svenska klubben på "1221"


Förmiddagsbokklubben


För många bilder

Denna gången la jag visst in för många bilder......
Om ni vill se alla så måste ni klicka er fram genom listan till höger.
Jag vill ju så gärna att ni ska se vår tjusiga boning i Moganshan.
 

Haining och Moganshan

Detta har verkligen varit en kontrastrik resa. Fast Kina är fullt av kontraster!
I torsdags eftermiddag gav Kurt och jag oss iväg tillsammans med Qi Qing och Span, två av Kurts kollegor. Vårt gemensamma mål var Haining. Här skulle de träffa leverantörer och jag skulle få en chans att kika lite på lädermarknaden.

Vi blev upphämtade av leverantörerna på stationen och efter en snabb incheckning blev vi tagna till en riktigt trevlig Kinesisk restaurang. Tänk att lilla jag fick komma med på ett hörn där.
Hotellet som vi bodde på var ett mycket flott 5 stjärningt hotell. Ändå kostade ett dubbelrum bara 528:-natten!
Det var helt perfekt för mig att det låg granne med lädermarknaden. Då visste jag vad jag skulle göra när Kurt hade stuckit till jobbet på morgonen. Fast.......en heldag där klarade jag inte av. Efter ett par timmar, 4 väskor, 2 par handskar och ett skärp senare så var jag definitivt nöjd. Jag försökte ta en promenad längs floden, men det blev bara återvändsgränder och inte var det särskillt vackert heller..........det var rätt skönt att jag hade en god bok till hands.
Främsta anledningen att jag kom med till Haining var ju trots allt att vi snabbt och smidigt skulle komma vidare till Moganshan. När Kurt var färdig för dagen så fick vi skjuts dit av leverantören.

Vårt mål var en liten by som heter Sanjiuwu(395) och som ligger en bra bit ovanför Moganshan. Vägen dit gick uppför på mycket smala, slingriga vägar. Här ligger Naked Retreats som Frida rekommenderade så starkt.....och visst är det en retreat att komma hit. Bort från storstadens trafik och oväsen. Vi checkade in och så fick vi åka med en elbil upp dit trapporna började. Efter ca 250 trappsteg kom vi till vår lilla koja. Viss kontrast till det 5 stjärniga hotellet, men med helt andra kvaliteter.  Viss skillnad på priset också....1500:- istället för 528:-. Fast jag hade ändå hellre valt att komma hit igen istället för till Haining. 
Tack vare Frida fick vi en gratis övernattning, samt en gratis Candellight Dinner.
På lördagsmorgonen hade vi kommit överens om att vi ville ha frukost kl.8. Då kom Ayin in och serverade oss ägg och bacon, och nybakat bröd som vi åt i vår egen lilla stuga. Sen bar det iväg ut på hiking.....man får ju inte ligga på latsidan nu när man har chansen till promenader ute i naturen. Vi hade en liten hikingkarta till hjälp....och så har jag ju en karl som brukar hitta rätt. Trots det så var det inte så lätt alla gånger. Till och med Kurt erkände att han var lite orolig ett tag......Fast efter 3 timmar så hittade vi tillbaka igen. Då var vi väl värda en öl.....och lunch!!!
Eftermiddagen tillbringade vi i lugn och ro med att läsa. Först uppe i stugan, men så blev vi lite fikasugna och gav oss ner till restaurangen igen...med boken i handen.
Middagen hade vi beställt av Ayin och blev serverade på vår egen uteplats i skenet av några små värmeljus. 
Mycket god kinesisk mat....och gott vin!!
På natten drog det in oväder, det regnade hela natten och temperaturen skönk flera grader. Skönt, men blött!
Vi tog paraplyer med oss och gav oss ut på hiking även denna morgon. Nu tänkte vi ta oss till en utsiktsplats där det även skulle finnas en hemlig grotta. Spännande! Det stod i vår broschyr att stigen var övervuxen, men den var tyvärr helt igenvuxen. Så efter att tråcklat sig igenom ris och försökt ta sig framåt, så gav även Kurt upp. Det blev till att vända.....Efter denna hikingen var vi rätt nöjda och benen värkte. Det tär på vaderna att gå i uppför- och nedförs-backar.....och något annat var det knappast tal om. Nu fick boken komma fram igen! 

Klockan 4 lämnade vi så vår retreat för att åka tillbaka till storstaden. Idag får bli en vilodag, pluggdag och bloggdag för mig, för imorgon drar det igång igen med bokklubb och lunch med Svenska Klubben.

Ingång till Naked Retreats reception o restaurang


Hiking över tea odlingar


Det är bara till att följa med Kurt........


.....han brukar hitta.

"Overgrown path".....vad menade de med det??


Många trappsteg bara för att komma till vår stuga.


Lördagsmiddag på vår egen uteplats


Ayin serverade oss en superb kinesisk middag på vår egen uteplats

Efter 3 timmars hiking var vi väl värda en öl!


Hiking i bambuskogar


Fantastisk natur!


Mulan Bungalow låg precis bredvid vår studio.


Här fanns det plats för rätt mycket folk och här hade även Ayin sitt kök.

På väg in till vår lilla stuga


Mulan studio - Vårt lilla krypin!


..och så matplats förstås.


En liten myshörna fanns det plats för.


Skön säng och nära till toaletten


Disk, dusch, toa - Compact living!


Lite trafikkaos får man ju räkna med............


......om man ska ta sig till lädermarknaden på morgonen.

På väg till Haining med Kurts kollegor


Jag fick följa med Kurt, Span och Qi Qing till Haining på deras affärsresa.
Början på vår tur till Naked Retreats i 395 (Sanjiuwu) Mohanshan.

Till Blomstermarknaden i Hongqiao

Idag hade Kerstin och jag bestämt oss för att sticka till blomstermarknaden.
Första gången för min del!
Vi skulle inte träffas förrän kl 12 så jag hann ner en sväng på gymmet först.
Vi började med en lunch på en hamburgerrestaurang vid Shanghai Center. Inte vilken hamgurgare som helst....detta var lätt den godaste hamburgare jag någonsin ätit. Måste dit igen snart! Visste inte att hamburgare kunde vara så goda!!

Nåväl, mätta blev vi och så var det bara till att hoppa in i en taxi och åka till Blomstermarknaden.
Här fanns blommor i överflöd, men inte bara blommor....här fanns också möbelsnickerier. Minst lika intressant. Man kan specialbeställa möbler till en rimlig peng och det finns faktiskt mycket snyggt.....tycker jag.
Hit vill jag ta Kurt snart, vi skulle faktiskt behöva en liten byrå redan nu till denna lägenheten. Sen kanske man skulle beställa något och ta med sig hem, om man nu bara visste vad man kommer att behöva förstås......

Vi köpte en varsin orkide och några små blomsterarrangeman och så var vi redo att sticka hem igen.

Imorgon kommer det att bli full rulle igen. Då ska jag hoppa in i en extra Mahjonggrupp, eftersom jag inte kommer att kunna spela på fredag. Sen blir det till att sticka hem och packa. Klockan 16 ska jag vara vid Kurts kontor för att få följa med på affärsresa. Jag ska följa med till Haining....vad jag kommer att hitta där vet jag inte, men därifrån ska Kurt och jag fortsätta till Naked Retreats i Moganshan där vi ska tillbringa helgen.
Vi hörs på måndag! 

Massor med mysiga möbler


Lydia från Helsingborg i Zhujiajiao


Även möbelmarknad finns här


Nu har Kerstin och jag köpt våra blommor.


Blomstermarknaden


Utflykt till Zhujiajio

Tisdag och dags för första utflykten med SEA (Shanghai Expat Association).
Med min medhavda lunch gav jag mig iväg till Baker&Spice vid Shanghai Center där vi skulle mötas kl 9.30. Vi var ca 20 personer som gav oss iväg på den dryga timmes långa bussresan.
Första stopp var Qingpu Museum. Här skulle vi få en känsla för Shanghais begynnelse. Det var väl värt den timme som vi stannade här innan vi gav oss vidare till vattenstaden Zhujiajiao.
Jag blev helt såld på staden! Visserligen var det en noga utvald dag.....en tisdag efter en helgdag.....Guiden varnade oss för att åka hit en helgdag. Då kryllar det av folk! Nu kunde vi strosa runt och ha staden nästan för oss själva tillsammans med invånarna.
Det var en mycket givande dag! Förutom att åka kanalbåt och att bara gå runt och njuta av staden, så var vi på ett postkontor och ett apotek, omgjorda till museum. Dessutom var vi inne i Mr Ma's hus och trädgård. Han var en av de mäktigaste personerna i staden på sin tid (dog 1924). Han kom från en annan ort där hans anseende inte var alltför gott och köpte sig en position i Zhujiajiao.
 
Det var en mycket varm, men givande dag och vi var nog alla lika slut när vi kom tillbaka till Shanghai kl 16.30 igen.....och lite trött i huvudet var jag allt när vår Dennis kom kl 19 och vi skulle ha vår lektion i kinesiska.


Här fanns också många mysiga gränder


Inloppet till Zhujiajiao


Inloppet till Zhujiajiao


Zhujiajiao är otroligt mycket vackrare än Qibao


På kanalbåt i Zhujiajiao


På kanalbåt i Zhujiajiao


En tur med en av kanalbåtarna


Zickzack bro i Mr Ma's trädgård


De onda andarna är inte speciellt smarta berättade vår guide. 
Det finns många sätt att hålla dem borta......
De kan bara gå rakt fram så en sådan här zickzack bro förvillar dem.
De kan inte heller hoppa, därför har gamla kinesiska hus höga trösklar.
De vet inte heller själva hur fula de är, så man kan sätta upp speglar
för att skrämma dem.

Mr Ma's trädgård


Mr Ma's värdefulla sten


Ma betyder häst på kinesiska och denna sten som ju faktiskt liknar
en häst stod i gentlemannens trädgård. Stenar kan vara mycket
värdefulla i Kina och ju vitare de är dessto värdefullare.
Bredvid stenen står vår guide Jenny som var med på hela turen.

Mr Ma's hem i Zhujiajiao


Zhujiajiao


Zhujiajiao


Zhujiajiao


Porten till vattenstaden Zhujiajiao


Qingpu museum


Qingpu museum


Nu går tiden för fort!

Nu har det gått för fort, jag hinner ju inte skriva.
Hela torsdagen höll jag till hos Marianne i Shimao. De har en härlig utomhuspool och det var underbart att äntligen få ligga lite i solen. När vi gick ifrån poolen så började det regna. Det blev en annorlunda upplevelse. Jag såg på marken att det regnade för fullt, men jag kände det inte mot huden......det blev bara ånga! 
Efter ett tag tilltog visserligen regnet och jag fick uppleva mitt första riktigt tropiska regn. 

På fredagförmiddagen var det dags för den efterlängtade Mahjongen att dra igång. 
Äntligen fick jag friska upp minnet vad det gällde alla regler, och spela på allvar. Nu klarnar spelet allt mer. Snart ska jag nog kunna lära ut det lite bättre till alla er vänner som så tappert ställde upp på att försöka spela med mig i somras.  Efter mahjongen åt vi en trevlig lunch på Colabo på Fenyang Lu och jag var inte hemma igen förrän vid 4 tiden.
Inget gym torsdag och inget gym fredag....nu väntade jag bara hem Kurt för att vi skulle ut och äta middag.
Det blev en liten mysig Italiensk restaurang...Bella Napoli. Den ligger inte så långt härifrån och eftersom regnet hängde i luften så kändes det tryggt att hålla sig på hemmaplan. Här blev det rena svensk-träffen! Två andra svenska familjer satt vid borden precis vid oss och det blev mycket snackande - Riktigt trevligt!
Efter middagen gick Kurt och jag på en liten barrunda. Vi fastnade till slut på Malone's där vi blev inbjudna till ett bord med folk från de flesta värdsdelar. Full fart på livemusiken och en hel del dans....Härligt!

Nu är man ju inte så ung längre, så utekvällarna tär på en.
Lördagen fick bli en lugn dag med mycket kines-plugg. Fast....framåt eftermiddagen vaknade vi till liv. En sväng till gymmet och så en rask promenad ner till Sasha's för att ta lördagsdrinken med Svenska Klubben. Det är så spännande att få träffa alla nya människor som har flyttat hit till Shanghai. Lördagsdrinken har verkligen varit välbesökt de sista gångerna.
Efter lördagsdrinken åt vi middag på Di Shui Dong med Marianne och Orvar. Vi var på samma restaurang i våras och ville definitivt komma tillbaka. Tyvärr blev det en besvikelse.......Nu stryker vi denna restaurang med Hunan mat från vår lista med favoritrestauranger.

Idag började vi dagen med lektion i kinesiska.
Alltid lika givande lektioner.....det blir bara bättre och bättre.
Efter lektionen tog vi en taxi till Shimao för att ligga en stund vid poolen tillsammans med Marianne och Orvar.
Lite solande och så en trevlig lunch vid pool-serveringen - Det räcker för oss, nu blir det hemmakväll med film.


Poolen i Shimao


Poolen i Shimao


Min vardag

Nu har jag fått en vardag i Shanghai och den fungerar.
Jag gör mina inköpsrundor, tränar på gymmet och pluggar kinesiska.
Idag satte jag mig i parken för att plugga. Det är inte lönt att försöka sätta sig på gräsmattan då blir man bara bortkörd......men det finns ju faktiskt ett litet kafe där också.......hit kommer jag nog att gå rätt ofta för att plugga.
Det känns inte lika mycket som ett äventyr längre att bara promenera runt i Shanghai och upptäcka. Att gå ut och testa nya restauranger varje kväll är inte heller lika spännande.
Nu vill jag ha min vardag och kunna laga god mat hemma.
Jag har hittat de affärer jag behöver inom 2km räckvidd. 
Min inköpsrunda börjar alltid i Lianhua som ligger på Xinzha Lu, bara ett stenkast härifrån. Här finns nästan allt jag behöver och de har ett förvånansvärt stort utbud av västerländska varor. Sen fortsätter jag till min fruktaffär som ligger precis vid ingången till vårt bostadskomplex. Fullastad med tunga matvaror, går jag upp och lastar av.
Sen strosar jag vidare till Portmans på Nanjing Xi Lu. Här finns både Baker & Spice, med mycket gott bröd, och så City Shop. På City Shop kan man hitta det mesta. Visst är det dyrt, men det kan det vara värt ibland.
Vill jag så ha toalettartiklar så går jag till Watsons som ligger i ett köpcentra på Nanjing Xi Lu strax innan Shimen Lu. Skulle det nu ändå vara något viktigt som man inte hittar kan man ju alltid försöka hos Feidan på Dagu Lu eller hos Avokado-tanten på Wulumuqi Lu. 
Fast hittar man inte precis vad man behöver, så går det också bra med selleri............"

Mina snart 2 första veckor tillbaka i Shanghai har varit mycket lugna....och det har känts skönt.
Fast visst vill man det ska hända lite roligt också. Nu drar det snart igång både med Mahjong, bokklubb och SEA. 
På måndag ska det vara Coffee Morning för SEA (Shanghai Expat Association) då det är dags för alla nya medlemmar att skriva upp sig. Jag har redan anmält mig till 2 av deras utflykter.....en till Zhujiajiao och en till Nanxiang. Det ser jag verkligen fram emot. Nu vill jag upptäcka utanför Shanghai!

Lianhua - Min närbutik


Här köper jag definitivt det mesta av våra råvaror. Det är billigt,
och de har ett förvånansvärt stort utbud av västerländska varor,
för att vara en "kina-affär".

City Shop - Räddaren i nöden


Hittar man inte det man vill ha någon annanstans, så kan man
förhoppningsvis åtminstone hitta det här.
Fast visst är här dyrt......

Baker & Spice - Min brödbutik


Jag köper i princip allt vårt bröd här. Visst är det dyrt, men sååå gott.
Här kan man även få Pain au Chocolat, croisanter, bagels och.......
ja, det mesta man kan önska.
 

Äntligen ett ställe där jag får sitta


Min lilla fruktaffär på Taixing Lu


Watson - För alla toalettartiklar


Här kan man förmodligen också köpa medecin, men det har jag
tack och lov inte behövt titta efter ännu.

Stolförsäljare


Är det inte fantastiskt hur han lyckats binda ihop alla dessa stolar
på en liten kärra.
 

Söndag och solen skiner!

Söndagen började med Kinesiska.
Det är alltid lika trevligt, även om man känner sina begränsningar.

Idag hade jag tänkt dra med mig Kurt till Media Mart för att köpa en ny kamera. Men, men, men.....vem vill gå i affärer när det är strålande klarblå himmel?
Ulrika och Jerry hade pratat om en strand vid The Cool Docks där man faktiskt kunde lägga sig och sola. Det är ju vad vi har längtat efter sedan vi kom hit! Vi tog tunnelbanan ner till The Bund och så strosade vi utmed floden tills vi kom till Cool Docks. Det blev en rätt lång "strosning", men fram kom vi. Det var väl inte riktigt en strand så som vi är vana vid att ha det. Det var mer som att gå in på ett beach party. Med entrebiljetten på 50RMB fick man en kupong till en gratis drink(alkoholfri).  Musiken var hög, med snudd på öronbedövande, men Kurt o jag drog oss så långt bort ifrån musiken som möjligt. Här fanns solstolar och äntligen fick man sträcka ut sig i solen. Underbart!
Det var en aktiv strand....2 volleybollnät som nog var huvudattraktionen här. Pool fanns det också, men det var en miniatyrpool som bara barnen utnyttjade. Ville man svalka sig fanns det åtminstone duschar.
Ulrika och Jerry slöt upp efter ett tag och efter några timmar på stranden gick vi över gatan och in på restaurangområdet.
Vi satte oss på Kebab on the Grill's uteservering och fortsatte att njuta av det underbara vädret.
The Cool Docks är ett tjusigt, nybyggt, västerlänskt restaurangområde. Här finns det mesta!
Återigen en god middag med trevligt sällskap!
Vi har det nog lite för bra...............................................................

En underbart vacker fontän!


Jerry och Kurt.........


...väntar på maten på den Indiska restaurangen Kebab on the Grill.

Bröllop på gång vid The Cool Docks


Beach Volleyboll är populärt!


Det var inte så mycket solande precis....


...det är nog bara vi soltörstande svenskar som är på jakt efter det.

...och så lite reklam för Lufthansa...


En liten miniatyrpool


Ulrika och Jerry slöt upp


Stranden vid The Cool Docks


Vi hälsade på Tjuren på The Bund


Utflykt till Qibao

Så är det äntligen lördag och Kurt är ledig!
Någonting ville vi hitta på och det där med vattenstäder låter lockande. Den närmaste vattenstaden som jag hört talas om är Qibao, så varför inte......hit kan man ju komma med tunnelbanan.
Efter att ha kollat på på länken www.exploreshanghai.com så ser jag att vi bara behöver 2 byten för att komma dit. Vi gav oss iväg med en förhoppning om att komma till ett lite lugnare ställe i utkanten av Shanghai.
Det blev en total missräkning vad det gällde lugnet och nu inser vi att Shanghai är stort och innerstan är rätt civiliserad.
När vi steg ut på gatorna i Qibao var det minst lika mycket trafik men mycket mer kaos än inne i Shanghai. Trafikljusen verkade inte ens tas som en rekommendation, de nonchalerades totalt, och det var en mycket hetsig och aggressiv stämning.
Var fanns då lugnet i den lilla vattenstad som jag hade tänkt mig??
Tack och lov stötte vi på en västerlänning som vi kunde fråga och vi hittade fram till vattenstaden. Fast lugnet...........ja, det får ni själva bedöma utifrån bilderna.
Visst var det trevligt med en liten utflykt, men attraktionsvärdet på denna "vattenstad" ger jag nog inte så många poäng.
Vi är trots allt en erfarenhet rikare. Vår västerländske vägvisare tolkade hetsen och stressen i staden till att folk som kommer från landet och söker sig till storstan oftast hamnar i utkanterna först och de är inte vana vid trafiken. Det kan nog ligga en hel del i det. Här rådde definitivt kaos och här fanns tiggare med en helt annan desperation. 
För oss var det en lättåtkomlig utflykt och det var lätt att komma därifrån.
  
Vi väntade med att äta lunch tills vi kom tillbaka till Shanghai. Det blev en lätt och fräsch lunch på Vietnamesiska Pho Sizzling. Vad går väl upp mot färska vårrullar och en stor fruktdrink en varm dag.

Vi hann med att varva ner lite och ändå sticka en sväng till gymmet, innan det var dags för lördagsdrinken med Svenska Klubben på Sasha's. Första lördagsdrinken på över 3 månader för mig. Det var toppen att träffa alla vänner igen och att även få träffa så mycket nytt folk som har kommit till Shanghai. Det var verkligen stor uppslutning!
Vi avslutade kvällen med att gå ut och äta med Ulrika o Jerry på Sichuan Citizen.
Mycket trevligt!


Med Jerry o Ulrika på Sichuan Citizen


Visst fanns här skyltar, men de var inte lätta att hitta


Pittoreskt!


Vad gör den bilen här?


Det var inte någon korsande gata, de försökte bara parkera.
Visst måste här finnas en hel del välstånd också om man har
råd till så fina bilar.

Ett riktigt avancerat gatukök!


Visst är de söta!


Nästan så man vill bo här, men....................


En charmig strandpromenad


Fast baksidan är inte alltid så vacker


Nästan som i Venedig


Visst är det rätt pitoreskt ändå


Vi var inte ensamma...........


Önskebrunnar verkar vara ett populärt nöje


Qibao Old Town


Här hittade vi ingången till Qibao Old Town

Trafikkaos i den lilla vattenstaden Qibao


Igår gjorde jag Julu Lu

Gårdagens uppgift var att köpa mandel eller nötter till vår müssli.
Jag bestämde mig för att bege mig till den internationella affären Feidan.(www.feidan.cn)
Den skulle helt klart ligga på Julu Lu och jag hade rätt klart för mig hur jag skulle hitta dit......
det var ju bara drygt 3 månader sedan jag var där.
Så, då begav jag mig ut denna underbart vackra, varma dag.
Det visade sig bli en mycket längre promenad än jag tänkt. Julu Lu är en lång gata. Jag vandrade fram och tillbaka utan att hitta vad jag sökte. Visst upptäckte jag mycket annat. Här fanns ett område som heter Datong Mill med fontäner, affärer och nattklubbar. Visserligen nedstängt för tillfället, men det kunde vara något att titta närmare på någon annan gång. Som de flesta gator i Shanghai, skiftar Julu Lu ideligen mellan chica boutiquer och diverse mindre flotta ställen.
Efter 2 timmar i 32° värme så hade jag fått nog. Inte hittade jag någon internationell mataffär........Jag begav mig hemåt.
Nästan hemma igen, kom jag ihåg hur jag hade gått sist........
Det var ju inte på Julu Lu affären låg, det var på Dagu Lu. Denna gången hittade jag fram direkt.
Nu kan jag åtminstone Julu Lu.........fast jag har nog insett att jag har lite att friska upp i minnet........men det kommer.

Väl hemma var det bara till att kasta kläderna i tvätten.
Man håller sig inte fräsch så länge i denna värmen. 
Efter en liten paus så bestämde jag mig för att svetta ner mig lite till på gymmet. Sen var det bara till att duscha och göra sig fin innan jag skulle ut på date med Kurt.
Första gången på restaurang sedan maj!
Det blev inget kinesiskt denna gången.....Det blev Mexikanskt och Margerita på Cantina Agaves mysig uteservering.


Typisk gatubild


Frukt och grönt till försäljning, tvätt på tork och så ett litet gatukök......
här finns allt.

Uteservering "Western-style"


Uteservering "China-style"


Poliscyklar


Ja, man kommer nog fram snabbare med en poliscykel än en polisbil
här i Shanghai.

Underbara palmer!


Bussen hann visst före.....


Visst hade bussen grönt ljus.......men om de hade varit lite snabbare
så hade de säkert hunnit över ändå.

Klarblå himmel och 32 grader varmt


Klarblå himmel och 32 grader varmt......
nu skulle man ligga och steka på stranden.

Näckrosor i vår trädgård


Det är inte bara i Djuvanäs vi har näckrosor.

RSS 2.0