En riktigt behaglig söndag!

Söndagen började som vanligt med att Kurt blev grillad i Kinesiska.
Riktigt trevligt!
Ja.......det tyckte t o m Kurt denna gången.
Det enda vi för övrigt hade inbokat denna dagen var middag i Grandmother's Kitchen kl 17 tillsammans med en grupp svenskar. Vad kunde väl passa bättre på Mors Dag? Grandmother's Kitchen är ytterligare en kinesisk restaurang, denna gång med mat från Shaghai provinsen på menyn. Vi hade hört en hel del gott om restaurangen förut så det var kul att komma hit..........och den levde verkligen upp till sitt rykte. Gott och billigt!
Vi åt massor med god mat och det dracks en hel del öl, men priset nådde ändå inte upp till 75:- per person.

Nåväl, vi hade ju lite tid på oss innan vi skulle vara där så det blev gymmet i nästan 2 timmar. Härligt att slippa stressa!
Sedan bestämde vi oss för att ta en lugn promenad i riktning mot restaurangen. Vädret var underbart! Vi gick genom ett Peoples Park som var fullt av folk som hade picknick, höll på med Tai chi eller..........var på äktenskapsförmedling.....
Efter en timmes promenad kom vi till resturangen, men vi hade fortfarande en timme till godo så vi drog vidare mot Yu Yuan Garden. Detta är en del av gamla staden som har bevarats. Här var också fullt med folk....söndag och vacker väder....... Inne i Yu Yuan garden är det som en labyring med små gränder. Nu höll vi knappt på att hitta ut igen, så det blev till att småspringa tillbaka till restaurangen.
Efter en god och trevlig middag var det dags att strosa hemåt. Nu var det mörkt och stan var neonbelyst. Här och var, var det folksamlingar där man spelade musik och dansade. En helt underbar kväll!

Idag är det måndag och jag känner bara för att vara lat. Får man vara det?
Jag var visserligen i Pudong imorse, för att äntligen fixa våra visitkort, och så har jag handlat lite mat....... Fast nu vill jag inte ut igen.
Kurt är iväg på affärsresa och kommer inte hem förrän sent imorgon kväll. Sedan har han bara en jobbardag till innan vi drar iväg till Sverige på torsdag morgon. Jag har börjat nedräkningen.................... 

Fullt med folk på Barbarossa


Barbarossa är en mycket trevlig Marockansk restaurang i Peoples Park

Måndagsmorgon i ett betydligt lugnare Pudong


Grandmother's Kitchen!


Här serveras god och billig mat från Shanghai provinsen.
Resturangen ligger på 70 Fuzhou Lu.

Neonbelyst East Nanjing Road


Neonbelyst East Nanjing Road


Vi var inte precis ensamma.................


Yu Yuan Garden


Visst är det härliga hus!


På väg till Yu Yuan Garden


Sommar i Peoples Park


Picknick i Peoples Park


Här sitta får man viss sitta på gräsmattan ändå.

På promenad genom förändringens Shanghai

Det blev tunnelbana ut till Ludjiabang och Fabric Market denna fredagsmorgon.
Hoppas nu klänningen passar!
Tja, några justeringar till behövdes. Han fick en timme på sig och så var det klart. Fast.......jag tyckte nog inte att klänningen passade mig ändå.....i stilen, men det är ju en risk man får ta när man syr upp kläder.

Marianne var med mig denna gången också och nu ville hon guida mig genom sina favoritkvarter i Shanghai. Det var en verklig "eye opener". De kvarter som vi gick igenom kommer förmodligen inte att finnas kvar så länge till. Det är redan mycket som har rivits för att lämna plats åt "de rikas Kina". Vi skiljdes åt vid färja som Marianne skulle ta för att komma hem till sin Pudong-sida och jag fortsatte lite betryckt att vandra längs The Bund och tittade på allt det tjusiga.

Efter att ha promenerat i några timmar tog jag tunelbanan tillbaka hem.
Ikväll skulle det bli hemmakväll...Skönt!
Idag har vi också tagit det lugnt, fast vi tog en liten tur till Tailor Market på Pudong. Nu har Kurt äntligen beställt ett par kostymer och lite skjortor.
Vi fick mersmak på lugna hemmakvällar, så det blir da capo ikväll.


Nu har Kurt beställt kostymer av Kiki


Två kostymer och fyra skjortor för 2280:- helt överkomligt.......

Detta är Shanghaibornas stolthet


Storebror ser dig fortfarande


Södra delen av The Bund


The Cool Docks


Ett stenkast från rivningsområdet


The Cool Docks ett nybyggt område med trevliga restauranger för
de som har råd.

Köket på gatan - Vem bor här?


Här ska det rivas!


När ett nybygge är på gång bygger man först upp en mur.
Här ska det rivas, men
 jag tror inte folket fick något flyttbidrag.

En genuin liten gränd


Har de ett eller två år på sig innan detta ska rivas........

Marianne guidar genom Shanghais baksida


Dessa kvarter kommer inte att finnas kvar så länge till. Kvarter efter
kvarter rivs de för att lämna plats åt nya skyskrapor.

Pingis med Jerry och Ulrika


Mahjong hemma hos fröken Linda


Maggan, Jenny, Linda och Lena

Här ska vi spela Mahjong!


Fredag morgon - Redan!

Nu var det 2 dagar sedan jag skrev igen. Tiden går för fort....snart är min första etapp i Shanghai avslutad.
Visst längtar jag efter att komma hem till Sverige igen, men jag är definitivt inte klar med Shanghai, så det känns bra att jag ska komma tillbaka till hösten.

I onsdags hade jag tänkt åka tillbaka till Fabric Market för att se om min andra klänning hade blivit klar, men ett litet mail från Marianne fick mig att ändra mina planer. Det var fika med Svenska Klubben kl 10 på Antique Garden Shanghai på Sinan Road 44. Efter en rask promenad på en halvtimme kom jag fram till fiket. Det var så charmigt så det var svårt att hålla kameran i styr......varje liten vrå var genomtänkt, t o m toaletten. 
Efter fikat promenerade jag vidare till South Xizang Road där jag skulle möta Lydia på Fat Olive för att äta lunch. (Ett sådant glamliv man lever....känns nästan overkligt!) Lydia kommer också från Helsingborg och vi har hört talas om varandra genom vår gemensamma hårfrisörska. Vi hade ett mycket trevligt snack och utbyte av erfarenheter. 
Väl hemma igen lagade jag middag som faktiskt var ätbar....man får ju passa på medan man har inspirationen.....och sedan hade vi en lugn skön hemmakväll framför TV:n.

På torsdagen skulle jag hänga med Lena ut till Hongqiao för att få mig en sista duvning i Mahjong innan det drar igång på allvar. Områder som vi skulle till heter Green Valley Villas. Det ligger en bit utanför centrum så det tog ett tag att komma dit. När man kommer hit känns det som att komma till ett villakvarter i USA. Här bor internationella familjer med barn. Det är småvägar med farthinder, pool på området och som sagt.....massor med kompisar till barnen. 
Det var toppen att få spela Mahjong igen, lika roligt varje gång!
När jag kom hem igen fick jag passa på att städa undan det värsta.....Ulrika och Jerry skulle komma och det var Pingis på schemat! Efteråt satt vi och snackade och åt lite hemma hos oss och så fick jag introducera Mahjong för dem också.

Nu är det snart dags att dra iväg igen. Nu ska jag ut och prova min klänning på Fabric Market. Hoppas den passar denna gången.....jag vill inte behöva gå dit igen.


Green Valley Villa


Denna sortens statyer finns lite överallt i Shanghai


Helt ok att sitta inomhus också en kall dag


Även toaletten var trevlig!


Detta fiket var charmigt i varje vrå.


Fiket ligger på Sinan Lu 44 och är väl värt ett besök

Antique Garden Shanghai


Svenska Klubbens månadsfika. Vi blev bara 4 pers denna gången,
Marianne, Jenny, Annelie och så jag då....

En lat söndag, men en intensiv start på veckan.

Denna söndagen blev det inte mycket gjort för min del. Kurt gav sig iväg på tjänsteresa redan kl 12 och jag satt och hängde framför datorn hela dagen. 
Början på veckan blev dessto bättre!
För att få en riktigt bra start så gick jag upp kl 7 och stack ner till gymmet. Klockan 11 skulle jag träffa Marianne på Fabric Market. Jag skulle hämta mina klänningar och det är skönt att ha någon med sig som kan se hur de sitter. Den ena klänningen var helt OK, men den andra behövde justeras så tyvärr får jag åka tillbaka senare i veckan. 
När vi var klara här tog Marianne med mig till Fabric Market och Fake Market i Pudong, som ligger i "Science and Technology Building". Så mycket luftigare och trevligare det var här......och här finns ju allt! Här finns skräddare, allt fake som man kan önska sig och även en hel del pärlor. Jag har hela tiden velat köpa en ny klocka men inte riktigt vågat eftersom man inte vet vad man får. När jag nämnde det för Marianne så drog hon med mig till den kvinna som hon alltid handlar av. Härligt...........här vågade även jag handla!!
Det gäller att ha en guide med sig i denna djungeln!
Efter denna marknaden fick jag även en rundvisning i bottenvåningen till Super Brand Mall. Här finns en mycket stor matvaruaffär med det mesta man kan önska sig. Här strålade vi samman med Ann-Louise, som också var gräsänka denna måndag, och vi tre gick ut och åt en mycket god middag tillsammans.
Tisdagen började med lektion i kinesiska, men även denna dag blev vigd åt shopping.
Nu hade jag två andra guider, Kerstin och Åsa. De skulle visa mig den stora Pärlmarknaden, International Pearl City, på Hongmei Lu. Här finns allt man kan tänka sig i smyckesväg, mycket kopior, men pärlorna är så äkta som de kan bli.
Då gäller det "bara" att välja kvalitet, storlek och så till sist bestämma priset.
Här har jag mycket att lära!
När vi kom tillbaka till våra hemtrakter visade Kerstin också mig en ny mataffär. Den ligger nära och här finns massor med varor som jag inte hittat förut. Att hitta matvaror som jag vet hur jag ska använda gör mig helt euforisk!
Det blev en tung kasse att bära hem och nu fick jag tillbaka min inspiration till att laga mat.
Hoppas bara det håller i sig!

Ännu fler trevliga människor att lära känna!


Ann-Louise, Marianne och jag är alla gräsänkor, så då får man ju
passa på att äta middag tillsammans.

Att hålla tider.......vad ska det vara bra till?

Eftersom Kurt skulle följa Frida till flygplatsen idag, så planerade jag in en väntan på vattenleverans samt en reparatör som skulle fixa tvättmaskinen. Man får ha tålamod om man bokar en tid här......

Vi får stora vattendunkar hemlevererade vid behov. Kranvattnet är ju inte att rekommendera som dricksvatten här precis. Förra gången vi skulle ha en leverans skulle de komma mellan klockan 8 och 12 på förmiddagen. De kom klockan 8 på kvällen............
Skulle jag ändå vara hemma och vänta kunde jag ju lika gärna få hit en reparatör till tvättmaskinen också.
Reparatören kom vid 11 och kollade lite på tvättmaskinen, sen sa han MeiVenTi (inga problem) och gick. Då trodde jag han hade fixat den, men icke......Så jag fick ringa igen och och blev lovad att han skulle komma tillbaka.
Jodå.....klockan 3 kom både vattenleveransen och reparatören.
Vi klarade med en hårsmån att inte få våra planer för kvällen saboterade.

Tjugo i 4 var faktiskt tvättmaskinen lagad och vi rusade ut för att få tag i en taxi.
Vi skulle gå på gudtjänst!
Vår svenska präst är ju ingen mindre än Lennart Hamark från Helsingborg. En mycket trevlig man! Han är stationerad i Honkong men ansvarig för hela Kina.
Det blev en liten kopp kyrkkaffe efter gudtjänsten, men sedan smet vi nästan skyldigt iväg för att ta en lördagsdrink med Svenska Klubben.
Såååå.......gudtjänst - lördagsdrink......vad kan vara mer passande efter det än att komma till Lost Heaven.
I Lost Heaven serveras mycket god mat från Yunnan provinsen. Det är en av de populäraste restaurangerna i stan... och visst var det gott!
Efter middagen stack vi inom jazzklubben JZ Club, som ligger strax intill. Här är det alltid framträdanden av mycket duktiga jazzmusiker. Denna gången var det storbandsjazz......kanske inte riktigt vår favorit.


JZ Club på Fuxing Lu


Med Jerry o Ulrika på Lost Heaven


Lost Heaven and Yunnan food


En av de populärare restaurangerna i Shanghai.
Här gäller det att boka bord!

Nu har Frida rest hem igen.

Så är det då lördag och Kurt har följt med Frida till flygplatsen. Det känns redan tomt efter henne........
De sista dagarna har varit en avrundning av hennes tid i Shanghai.
Vi var ju tvugna att komma tillbaka till Fuzhou Lu (pysselgatan) så hon kunde handla hem lite scapbook material och så blev det en sista tur till favoritaffären Muji. På torsdagskvällen tog hon avsked av sina finska vänner genom att hänga med dem till Cirkus. På fredagen blev det tvätt, klädvård och packning........och så fick jag en sista lunch med Frida på den vietnamesiska restaurangen Pho Sizzling.
En liten pingisomgång hanns också med innan vi hade den verkliga avrundningen på fredagskvällen.........
De av Fridas vänner som kunde kom till Kommun i Taikang för att äta middag tillsammans. Det hade reserverats ett långbord ute på gården. Ett härligt gäng ungdomar.....och Kurt o jag fick även sällskap av Brigitte o Patrick, och Ulrika o Jerry. Efter middagen gick vi vidare till The Melting Pot. Nu försvann en del vänner, men det kom nya till. Här hade det också reserverats en del av baren till oss. Vi kände oss som VIP när vi kom in. Frida verkade känna de flesta.....Bandmedlemmarna kramade om henne och välkomnade henne. De har hennes skiva allihop och hade lyssnat in sig på några låtar för att kunna kompa henne senare på kvällen.
Så presenterade bandet henne och det skallade "Frida, Frida, Frida" i hela lokalen.
Det var nästan overkligt!!
Kan det vara vår lilla, lilla dotter som det rör sig om??????


Frida sorterar tvätt på balkongen


Sådana underbara vänner hon har fått!


Ett litet axplock av Fridas nyfunna vänner.
Dessa ungdomar kommer från Scotland, Venezuela, England, Ecuador,
Holland, Frankrike och Australien....och så Sverige då....

Vidare till Melting Pot där Frida spelade några låtar


Bandet hade tränat in några av Fridas låtar så de skulle kunna
kompa henne.

Fridas avskedsmiddag på Kommun i Taikang


Fridas avskedsmiddag på Kommun i Taikang


En sista pingisomgång med Pappa


En sista lunch med Frida på Pho Sizzling


En sista middag med vänner innan sommar uppehållet.


Lite italienskt som omväxling till den kinesiska maten.
Bella Napoli är ett trevligt alternativ.
Kerstin, Anna-Lena och Ulrika.

Onsdag - Ännu en askkurs

Onsdagen hade Frida och jag också bokat upp. Nu skulle vi få lära oss att göra runda askar.
Vi var en liten grupp....Frida, jag och Marianne, och så fröken Anneli förstås.....fast det var inte mindre trevligt för det. Vi blev kvar rätt länge efteråt och pratade, så vi fick det lite stressigt hem. Klockan 6 skulle jag ju vara på Enoteca på Anfu Lu för en liten träff med andra goda vänner innan vi skiljs åt över sommaren.

Visst ska det bli underbart att komma hem till Sverige, men jag ser redan fram emot att komma tillbaka till hösten. Vi har så mycket att se fram emot och så många trevliga bekantskaper att odla.

Våra fina runda askar!


Askkurs hos Anneli


Våra första nattgäster på Beijing Xi Lu 758

Nu har vi fått våra första gäster här i Shanghai. Familjen Rose från Paris.
När vi hälsade på Frida i Paris fick vi bo hos familjen Rose och när de hälsar på sin dotter Camille i Shanghai så kan de bo hos oss. Ett perfekt arrangemang!

Familjen kom i jetlaggade söndags morse, men den dagen blev det inte mycket att vi umgicks.
På måndagen däremot stack vi tillsammans till Fabric Market. Frida och jag hade inte vågat oss dit tidigare, så nu fick vi lite draghjälp. De hade med sig en hel del kläder hemifrån som de ville ha kopierat, medan Frida och jag beställde nytt. Frida hittade visserligen en redan uppsydd klänning som hon fick omsydd direkt.
Mina 2 klänningar ska vara färdiga på måndag....hoppas jag. Sen gäller det att hitta tillbaka till rätt bås också. Det var 3 våningar med uppemot 50 bås på varje.....hoppas jag hittar rätt.....

På kvällen hade gick vi till en restaurang som heter Di Shui Don där det serverades mat från provinsen Hunan.
Mycket gott och mycket kryddigt!

Tisdagen var fullbokad för Frida och mig, både med lektion i kinesiska och Mahjongkurs, så våra gäster fick klara sig själva. Fast på kvällen strålade vi samman igen för att gå på Teppanyaki. Det blev en restaurang som heter Hong Zhuang Teppanyaki som ligger på DongHu Lu. Detta kan vi verkligen rekommendera. Det var en av de bästa middagarna vi har ätit sedan vi kom till Shanghai. Det kostade 180:- per person och då fick man äta och dricka så mycket man kunde.......och vi kunde mycket.....
Mätta och nöjda gick vi härifrån och promenerade vidare till BeeDees där Frida spelade lite för oss.


Frida spelade för oss på BeeDees


Flamberade efterrätter


Hong Zhuang Teppanyaki


Di Shui Dong på Maoming Lu 56


Ännu en underbar Kinesisk restaurang.
Här var det mat från provinsen Hunan.

Försäljning av smycken utanför Fabric Market


Frida blev helt vild över alla smycken som var till försäljning
utanför Fabric Market. Hon köpslog rejält och fick med sig
flera smycken för 55 RMB (=kronor).

De var noga med måtten så jag hoppas det blir bra.


Här ska jag få en klänning uppsydd.


Jag var tvungen att ta kort på skräddaren och båset
så jag hittar tillbaka.....

Här finns mycket att välja bland.


Här finns massor med bås, där var och en av skräddarna har
olika tyger och modeller att välja bland.

Nu blev vi meddragna till "Fabric Market".


Camille's favoritsömmerska. Hit drar hon alla sina vänner.

Familjen Rose på besök från Paris


En välbehövlig mellandag

Nu behövdes en dag för att fixa undan lite - Det finns ju vardagliga bestyr som behövs uträttas även här.
Vi började med att sätta upp våra nyinhandlade tavlor. Härligt att äntligen få lite på väggarna!
Sen fixade Kurt med sina papper och jag städade och strök.
Kl 14 kom vår lärare Dennis. Nu var det Kurt som skulle grillas i kinesiska. Stackars Kurt blev verkligen grillad....efter en och en halv timme är man helt slut i huvudet.
Efter kinesiskan använde jag Kurt som pack-åsna och drog med honom till mataffärerna. Vi skulle få inneboende gäster på söndagen så då gällde det ju att proviantera lite.

Vet inte om jag berättade att Kurt fick pingis-racket i födelsedagspresent av Frida........ Nu var det dags att använda dem!
Det finns ett pingisrum på vårt område men vi visste inte riktigt hur vi skulle komma åt det. Kurt och Frida gav sig ut för att ta reda på det. De fick tag på den som var ansvarig och fick spela både med varandra och denne man. Låt oss kalla honom för pingis-mannen. Pingis-mannen har förmodligen varit professionel spelare, enligt Kurt.... för han var definitivt oslagbar. Nu har vi fått ett telefon nummer att ringa.....det är bara till att säga "Ping Pong" i luren så kommer han som ett skott. Det är för övrigt den enda engelska han pratar.

Nu var det snart dags att sticka ut för kvällen. Kurt och jag hade fått den äran att gå ut och äta tillsammans med några av Fridas unga vänner. Vi gav oss till ett nytt område som vi fått rekommenderat - Cool Docks at Zhongshan Nan Lu. Det var ett helmysigt barområde ganska nära floden Huang Pu. Idag blev det en Indisk restaurang som hette Kebab on the Grill. Helt OK mat, men tyvärr bokade vi för sent så vi kunde inte sitta utomhus. Det blev kaffe på en uteservering istället...... De härliga ljumma kvällarna är något av det som jag älskar mest med denna staden.


Cool Docks - Nytt hippt område vid Huang Pu


Ett nytt område med restauranger - Perfekta uteserveringar.

Varför inte ta kaffet ute i den ljumma kvällen

.

På middag med Marie, Camille och Alex.


Kurt blir grillad av vår lärare Dennis


Kurt har egentid med vår lärare Dennis i kinesiska.

Våra nya tavelrullar på plats!


De är förmodligen inte antika....fast jag tycker om dem ändå.

Idag kände jag mig som turist igen!

Fredag och vädret är underbart!
Den där fuktiga värmen som vi hade i början av veckan är borta. Nu kan man ut och vandra igen. Det är härligt att bara gå och gå i denna staden för det finns alltid något nytt att upptäcka.
Frida och jag hade länge planerat att ge oss till antikmarknaden igen och idag vågade vi oss dit.
För att inte förta oss helt så tog vi tunnelbanan några stationer först. Det blir tillräckligt mycket promenerande ändå. Antikmarknaden var verkligen ett eldorado för Frida. Så mycket krafs att titta på! Jag var mest ute efter tavelrullar. Efter drygt 2 timmar bland dessa stånd så kom det fram en man till oss som hade märkt attt vi letade tavelrullar. Han drog iväg med oss in bland hutongerna och upp för en trappa till ett litet kyffe....
Jag blev nästan rädd först och tanken slog mig att "här kommer vi att bli rånade".
Fast......vi följde ändå med.....
Visst hade de tavelrullar! Mycket finare rullar än de hade på själva marknaden.
Vi valde och vrakade och prutade och prutade. Till sist köpte vi fyra rullar som ingick i en serie.
Vi var mycket nöjda när vi gick därifrån....fast det var nog försäljarna också.

Nu var det dags att dra sig hemmåt igen. Vi skulle ju handla lite mat också.
Idag skulle vi ha Taco kväll!
Köttfärs fick vi inte tag på, men det gick bra med kyckling också....nästan bättre....
Tack snälla ni som tänkte på oss och skickade med lite Taco-grejor från Sverige!
Det blev en mysig hemmakväll för Kurt och mig, Frida stack ut efter maten för att träffa kompisar.

Nöjda efter avslutad affär


Nu har vi köpt våra tavelrullar.

En kinesisk restaurang


Små burar med en gräshoppa i varje.


Antikmarknaden på Dong Tai Lu


Kanske finns här något antikt, men jag betvivlar det.
.....fast här finns gott om souvenirer och är man en bra
förhandlare så kan det bli riktigt billigt.

Vår park!


Hemma i våra trakter är det helt andra miljöer.
Vid vår park samlas ofta barnen för att åka inlines.

Med koppel på en pinne.


Inte har de vår syn på hur man tar hand om djur precis.

I en hutonglägenhet vid Antikmarknaden


De här herrarna märkte att vi letade tavelrullar, så de drog med
oss till sin lägenhet där de hade gott om rullar.
Här hittade vi vad vi sökte
.

Kan detta vara praktiskt?


Det borde väl bli rätt blött i knät mellan varven?
.....fast man sparar ju på blöjor i alla fall.

En lunch som förgyllde dagen!

Så  var det dags för kinesiska igen. För en gångs skull kände jag mig förberedd inför lektionen.
Vet inte om han börjar bli trött på oss nu. Han tycker nog vi borde kunna kinesiska vid det här laget.........
Det är trögt att börja använda det man lärt sig. Kläcker man sedan ur sig något på kinesiska så förstår man ju ändå inte vad de svarar. Nej, jag får nog ge det lite mer tid.

Jag hade inte några direkta planer idag, men så ringde Anna-Lena och undrade om jag ville hänga med ut på lunch. Så trevligt!
Hon är hemmatam i Shanghai så hon fick välja ställe. Det blev en mycket trevlig restaurang i Pudong, The Kitchen. Vi satt på uteserveringen, med en underbar utsikt över floden, och snackade i över 3 timmar....och inte var det för varmt idag heller......
Ett sådant lyft denna dagen fick!
Jag har varit så trött och håglös de sista dagarna, så detta var precis vad jag behövde.

Det känns som om tiden här börjar rinna ifrån oss. Frida har bara en vecka kvar och jag har drygt två. Fast det är klart......jag kommer ju tillbaka......
Jag börjar längta hem till Sverige, men samtidigt har jag så mycket mer jag vill göra här innan jag åker.
Det känns overkligt att min första sejour i Shanghai snart är över.

The Kitchen i Pudong


Ännu en trevlig restaurang!
De serverade god Italiensk mat och bjöd på en härlig utsikt över Huang Pu.

En lugn och skön vilodag

Detta har nog varit den lugnaste dagen sen jag flyttade. Jag har inte varit utanför dörrarna ens!
Det är faktiskt inte helt fel....jag har njutit.

Visst, vi spelade Mahjong i morse. Vi hade nybörjarkursen hos oss idag, så Kerstin, Lena och Sara kom hit. Det är verkligen kul med Mahjong! Jag ska ta med mig ett spel hem, så hoppas jag att några vill ställa upp och spela med Frida och mig. Man ska helst var 4 personer.
Vi höll på till närmare 2, det var så svårt att sluta....

När det här lilla gänget hade stuckit så gav sig Frida också ut på stan. Själv njöt jag av att bara gå och dra här hemma. Äntligen har jag pluggat kinesiska så jag är nöjd med mig själv. Det är riktigt roligt!

Frida kom hem efter några timmar. Då hade hon varit på ett museum och så hade hon shoppat loss på musikgatan Jingling Lu. Nu har ytterligare ett instrument lagts till hennes samling.
Ett dragspel! 
Det hade inte varit så dyrt, bara 1 100:- och det går att spela på.....hon börjar redan få till Rosa på Bal så det svänger om det. 
Nu har hon stuckit ut igen för att gå på Skybar med en ny väninna. Hon måste ju passa på, hon har mindre än två veckor kvar i Shanghai.

Frida har blitt med dragspel!


Nu är jag helt ur fas.......

Vilken dag är det idag.....borde inte veckan vara slut nu??
Denna veckan har blivit lite konstig....eller har börjat lite konstigt, eftersom vi kom hem från Beijing i fredags.
Då började ju min vecka.....
Att jag dessutom har levt kvar i Beijing genom att jag har försökt skriva om det i bloggen har ju inte heller gjort saken bättre. ..........Det blir inte heller bättre av att det är otroligt varmt och fuktigt nu.
Ja, ja.....jag söker efter ursäkter....jag är helt enkelt förvirrad.
Fast det är inte säkert att det är mitt fel om det blir lite fördröjningar i bloggandet. Blogg.se håller tydligen på att uppdateras och det går inte alltid att publicera det man skriver.

Vad har då hänt sen sist?
I lördags var det Lördagsmingel med Svenska Klubben på Urbn Hotel/Restaurang. De hade bjudit in en hedersgäst som skulle underhålla. Hedersgästen var ingen mindre än vår egen Sister Fay.
Visst var jag lite nervös, fast som vanligt gjorde hon ett mycket bra framträdande.
I söndags blev det också musikföreställning, fast bara för mig. Franco kom över för att Frida och han skulle repa inför måndagens spelning på Anar. Frida gjorde sushi och det blev en riktigt trevlig kväll.

I måndags skulle så Kurt äntligen komma hem till oss från Sverige. Frida och jag stack till Ikea på dagen. Vi ville handla en del grejor som vi lovat Kurt att skaffa fram. Äntligen blev det av!
När Kurt kom hem tog vi en försenad födelsedagsfika.....vi fick ju inte vara med på hans födelsedag.
Sedan drog vi med honom till vår nyupptäckta italienska restaurang. Kvällarna är härliga och ljumma så det är helmysigt att sitta på uteserveringarna då....på dagarna är det för varmt.
Efter middagen drog vi vidare till Anar för att lyssna på Frida och Franco. Återigen ett härligt framträdande!
Jag är en stolt moder!
En god vän till Frida, en poet från London, gjorde också ett framträdande både med och utan musik.
Vi stannade inte hela kvällen...Kurt hade ju trots allt precis kommit tillbaka efter en lång flygning och skulle iväg igen kl 7 nästa morgon. Det är ett hårt liv han för.....
Vi fick i alla fall en mycket trevlig kväll tillsammans. Nu har han åkt igen och kommer inte tillbaka förrän på torsdag. Fast denna gången är det bara resor inom Kina.

Idag hade Frida och jag kinesiska som vanligt och sen trotsade vi vädret och gav oss ut i hettan. Det är för varmt för att promenera några långa sträckor så vi utnyttjade tunnelbanan så mycket vi kunde. Det blev lite shopping och ett museum - Shanghai Propaganda Poster Art Center.
Vi gjorde ett stopp vid ett mysigt litet café. Vi var bara tvugna att gå in.......och vi blev inte besvikan. Det var ett café i tre våningar. Det kändes nästan som att förflyttas 50 år bakåt i tiden. Massor med småprylar överallt och gamla tavlor/fotografier på väggarna. Det kunde varit ett museum detta också.
........och så hade de supergoda smothies.

Visst var det trevligt att komma ut lite, men det är såååå skönt att komma in och svalka sig igen.
Ändå har sommaren knappast börjat ännu!
 

Helmysigt även inomhus


Ett riktigt retro café i 3 våningar.
Här var många små rum att välja bland.

Ett nödvändigt stopp


Ytterligare ett litet Café som man bara inte kan gå förbi.

Poeten Richard från London


Poeten Richard körde lite rytmisk poesi och blev kompad av
Frida och Franco på Anar.

Frida och Franco


Frida och Franco repar inför måndagens spelning på Anar.

Hemma igen, men fortfarande semester!?


Fredag - Dags att åka hem till Shanghai

Idag hann vi inte med någon sightseeing. Upp kl 7, frukost och så iväg.
Vi kom i god tid till flygplatsen, satte oss på ett fik, beställde te och läste våra böcker tills det var dags att gå på planet. Ingen stress.....

När vi kom hem var det till att proviantera lite....och vår vana trogen gick vi ut för att äta en bit mat. När ska jag lära mig laga mat här i Kina?????

Vi gick upp till "byn" som jag har börjat kalla det vid vår närmaste tunnelbanestation (ca 5 minuters promenad). Här finns det en samling restauranger och affärer. Vi såg en restaurang med uteservering som vi inte hade upptäckt tidigare. En Italiensk restaurang. Här hamnade vi....Happy Hour....jag skulle ju bara ta något snabbt att äta för jag ville hem och skriva blogg. Det blev god mat och gott vin! Att vi inte upptäckt restaurangen tidigare berodde nog på att den hade öppnat för bara 8 dagar sedan.
Vi har det alldeles för bra........att man kan gå ut och sätta sig och äta gott för en billig peng nästan varje dag.
Jag trodde jag skulle tröttna på att gå på restaurang, men det har jag inte gjort.
Nåval, vi satt inte där så länge ändå. Jag fick åtminstone börja sortera bland de över 300 kort som vi tog i veckan.

Frukostbuffe på North Garden Hotel


Förbjudna staden och China Ethnic Museum

Så var det då vår sista hela dag i staden......
Vi mötte upp med vår guide utanför förbjudna staden kl 10. En mycket sympatisk man!
Han berättade livfullt om byggnader, historia och anekdoter i 3 timmar.
Lite orolig var jag för att han skulle ta hutlöst betalt. Dumt nog hade vi inte kommit överens om priset innan vi började rundturen. Det var obefogad oro....han var så blygsam när han skulle ta betalt så vi fick öka på priset.
Nästa gång vi kommer till Beijing ska vi ringa honom direkt och boka in andra turer. Bl a en tur till muren.....

Efter de 3 timmarna var det dags för en snabb lunch och så drog vi vidare till China Ethnic Museum. Sommar palatset och Himmelska templet fick vara denna gången. Det får vi ta vid nästa besök i Beijing.

China Ethnic Museum är ett museum för Kinas 56 olika minoritetsfolk.
En härlig park där man kunde se alla minoritetsfolkens byggnadsstilar. En del hade representanter på plats som berättade om sitt folk. Några uppträdde med dans och sång, som Qiang folket från Sichuanprovinsen. De var så trevliga och drog upp Frida för att lära henne ett par av sina danser. En del byggnader var tyvärr sämre underhållna, men det var trots allt ett väl värt utflyktsmål.

Efter ett par timmar här gav vi oss hem till hotellet för att ladda om.
Ikväll skulle vi ge oss tillbaka till Dongsi Shitiao för att försöka hitta tillbaka till de gatorna som vi vandrade med Selina. Vi hittade tillbaka förvånansvärt bra, men nu började veckan ta ut sin rätt och vi var rätt trötta. Det blev en god middag på en uteservering i det ljumma vädret, men sen orkade vi inte mycket mer. Kl 11 var vi tillbaka på hotellet.

Vår trevlige och kunnige guide Mr Johnson


Behöver ni en guide i Beijing så hör av er

10 små ikoner mellan första och sista figuren


Man kan se hur betydelsefull en byggnad är genom att räkna
de små ikonerna mellan frontfiguren och den sista figuren.
Den allra heligaste har 10 ikoner.

Förbjudna stadens allra heligaste byggnad


Frida blev uppdragen för att dansa


Qiang flickorna dansade för oss


Etniska minoritetsparken


Etniska minoritetsparken


China Ethnic Museum


Dag 3 - The Great Wall of China

Idag hade vi bokat en tur med hotellet för att komma till muren. Vi kunde välja mellan att åka till Badaling eller Mutianyu. Badaling lär vara den mest turistiska av de två, så vi valde Mutianyu.
Klockan 10.30 blev vi upphämtade vid hotellet. Vi blev en trevlig liten grupp på totalt 6 personer.
Efter knappt 1,5 tim kom vi fram. Här fanns en kabinbana som tog oss upp till muren (65 RMB). Man kan gå en trappa upp också, men blev avrådda av guiden som påstod att det skulle ta nästan 45 minuter. Vi hade ju bara 2 timmar på oss.....

Det var en helt fantastisk upplevelse att komma upp hit!
En hänförande utsikt och inte alls så mycket folk som jag hade trott. Det var tur att vi inte hade tagit trapporna för vi fick en rejäl promenad ändå.....och inte var det plant här heller.......
Det var synd att vi bara hade 2 timmar för vi fick skynda på rejält för att komma så långt som vi ville.
En av männen i vårt sällskap, en vältränad yngre man, hann fortsätta förbi den sten som varnade om att muren inte var renoverad längre utan kunde vara farlig att gå på. Det hade varit spännande att fortsätta där, men då hade vi behövt vila en stund och det var det inte tid för.
Nästa gång får vi välja en tur som ger oss mer tid på muren.

På hemvägen skulle vi till ett Medical Center för Kinesisk medecin för att få fotmassage...gratis.
Vi borde ha förstått att det var något lurt med en gratis fotmassage.
Det var rena rama försäljningstricket. Medan vi fick massage så berättade en kvinna om hur bra kinesisk medecin var, en "läkare" kom in för att titta i vår handflata och känna oss på pulsen för att tala om vad det var för fel på oss. Bara så alla vet det nu, så har jag problem med min metabolism. Fast eftersom jag aldrig har märkt av det själv så brydde jag mig inte om att köpa medecinen som erbjöds.
När vi var färdigmasserade så började ungdomarna som masserat oss att tigga om "Tip".
Det var så illa skött alltihop så vi gick bara ut därifrån allihop.

Så kontentan av denna utflykten.......muren är fantastisk, men man ska vara noga när man väljer vilken grupp man ska åka med.
Vi hade redan bokat nästa dag också med hotellet. Det gällde en tur till Himmelska templet, Förbjudna staden och Sommarpalatset. Efter att ha pratat med en av våra medresenärer till muren, så avbokade vi den turen och ringde istället en guide som han hade haft dagen innan. Om någon planerar en resa till Beijing så hör av er till oss....nu har vi också kontakt med denna fantastiske guide. Han fixar både turer till muren och andra sevärdheter och det blir skräddarsytt efter ens egna önskemål, för han arbetar helt själv.

Visst var vi trötta när vi kom tillbaka till hotellet, men man måste ju passa på.
Vi ville tillbaka till hutongområdet och Nanluogo Dajie. Ikväll blev det bara Frida och jag för Selina flyttade faktiskt från Beijing till Shenzhen idag.
Vi hade en härlig kväll! Det fanns så många trevliga ställen att välja mellan. Vi åt bara lite på varje ställe så vi skulle kunna testa flera. Det blev 3 olika restauranger/barer. På den sista baren fick vi dessutom underhållning av ett swingband.

Affärerna var öppna till minst 10 på kvällen


En helmysig liten jazzklubb


Så många mysiga barer!


Tillbaka till Nanluogo Dajie


Hit men inte längre


Visst kunde man gå vidare, men då fick det ske på egen risk.
Muren var inte renoverad och kunde vara farlig på sina håll.
Vi tog tacksamt emot beskedet att man inte fick gå längre.....

Snart får vi inte gå längre - Tur är väl det..Pust


En liten kort vilopaus innan vi tar de sista trapporna


Här börjar vår vandring


Dag 2 i Beijing

Nu ska vi utforska staden!
Tiananmen Square ligger inte så långt ifrån hotellet så vi börjar där.
Tja, det var ett stort torg och massor med folk. Vi strosade runt ett tag, men drog snart vidare.
Förbjudna staden hade vi bokat en guidad tur till, så den hoppade vi över idag även om den låg precis intill.
Det fanns en stor park precis intill Förbjudna staden. Vi har ju en viss dragning åt parker så vi tänkte gena genom den på vår väg norrut i staden. Vi gick utmed en mur och hoppades på att hitta en ingång. Till sist gav vi upp och tog en taxi till Lamatemplet Yonghegong istället. Tur var väl det, för senare fick vi reda på att den där parken bara var till för Kinas dignitärer.

Lamatemplet var däremot värt ett besök.  På gatorna utanför såldes incentstickor i mängder som folk tände för att be inför de olika helgonikonerna. Detta templet är ett av få verksamma Lamatempel utanför Tibet. Templet är otroligt vackert utsmyckat och har bl a en 18m hög budda staty i sandelträ, utkarvad ur ett enda stycke.
Efter lamatemplet drog vi västerut mot hutongområdet Nanluogo. På vägen kom vi förbi Confucius tempel, men brydde oss inte om att gå in. Fast.... när vi kom förbi ett litet kafé som hette Coffee Carefree så var vi bara tvugna att stanna. Här satt det bra med en kopp kaffe.
Nu började vi komma in i riktigt trevliga områden.....fast vi skulle ju träffa Selina om bara två timmar. Det fick vi boka om. Hutongerna är nog något av det bästa med Beijing! Små gränder att utforska överallt. Vi tog en Rickshaw och lät oss köras runt i områdena i nästan en timme. Hit måste vi bara komma tillbaka!

Nu var det ändå dags att ge sig tillbaka till hotellet en sväng innan vi skulle träffa Selina. Taxi hem och tunnelbana ut. Tunnelbanesystemet fungerar förträffligt!
Det blev Dongsi Shitiao ikväll också. Vad hade Selina sett ut åt oss idag måntro??
Bara vi inte ska äta den där Pekingankan.....jo....det var precis vad hon hade valt......
Vi skulle till Pekings mest kända restaurang för just Pekinganka, Da Dong!
Det var inte alls vad vi hade trott. Ingen stor hel anka liggande på bordet....var jag nu har fått den föreställningen ifrån????
Det var en underbart god middag! Fräsch och lätt, med vackert uppskuren anka och goda tillbehör.
Det kan verkligen rekommenderas!!
Tack Selina för att du tog oss med hit!

Vi har mycket att tacka Selina för!


Pekinganka


Detta var över förväntan gott. Fräsch och god mat, Inte som vi hade trott,
en stor fet anka på bordet där vi skulle hugga in och gnaga på benen.

Pekinganka


Detta var över förväntan gott. Fräsch och god mat, Inte som vi hade trott,
en stor fet anka på bordet där vi skulle hugga in och gnaga på benen.

Pekinganka på restaurang Da Dong


Da Dong lär vara Beijings främsta restaurang vad det gäller Pekinanka

En pärla bland hutongerna


Hutong är en gränd i ett typiskt kinesiskt område. Nanluogo Dajne eller
South Luogo Lane är en mysig/turistisk liten hutong med massor av
små restauranger och butiker.

En tur med Rickshaw gav mersmak åt hutongerna


Här stannade vi mellan två torn, Drum Tower och Bell Tower mitt i ett
välbevarat hutongområde. De ligger på en exakt linje med Förbjudna staden.

Tour Guide Frida


Inte lätt att få det att gå ihop. Visst vill vi träffa Selina, men vi har så
mycket mer vi vill se i detta området innan vi ger oss härifrån.
Vi får träffa Selina kl 8 istället för kl 6 ikväll.

Ett underbart litet fik - Här måste man bara stanna


Tiananmen Square/Himmelska Fridens Torg


Visst är det ett stort torg och här har hänt en hel del....
men det är inte så mycket att titta på tycker jag....

Utanför lamatemplet


Här såldes incentstickor och blommor i tusental.

På väg till Tiananmen SquareFantastiska dekorationer överallt!


Den största sevärdheten här, är en 18m hög budda staty i trä, som är
utkarvad ur ett enda stycke sandelträ som är importerat från Tibet.
Tyvärr fick man inte fotografera inomhus.

Yonghegong Lama Tempel


Incent stickor tändes i massor!


Ingången till Lama templet Yonghegong


Ett av de viktigaste lamatemplen utanför Tibet

Rakryggade vakter fanns det gott om


I bakgrunden, ingången till Förbjudna Staden

Beijing

Måndag morgon och Frida och jag ska åka till Beijing.
Kl. 11 går planet från Honqiao flygplatsen. Det tar bara en knapp halvtimme att ta sig till flygplatsen härifrån. Smidigt och lätt! Två timmar på planet och så är vi framme.
Så gäller det då att hitta in till hotellet. Vi hade tänkt ta en taxi, men så började vi snacka med några från Malaysia och de skulle ta expresståget in. Sen gällde det att hitta rätt tunnelbana. Malaysierna hade en I-pad med sig och visade oss var vi skulle byta och vilken slutstation vi skulle till. 
Vi kom fram!
Visst....det var lite problem. Vi tog tunnelbanan åt fel håll och vi hade lite problem med att tränga oss på samma tåg med vår stora väska, men efter att ha släpat väskan upp och ner för trapporna några gånger och äntligen kommit på i rätt riktning igen så kom vi fram, svettiga och lyckliga.
Hotellet låg alldeles intill en tunnelbanestation på Wangfujing Lu. 
Efter en snabb incheckning och en 15 minuters powernap för Frida, så var vi ute ur hotellet igen med kartan i högsta hugg. En sådan affärsgata vi bodde vid....mycket frestande!

Klockan sex hade vi bestämt träff med Selina, en tjej som Frida hade träffat i Shanghai. 
Selina tog oss med till ett område som heter Dongsi Shitiao. Ett härligt område med massor av restauranger och barer. Hon hade bokat bord på Red Rose Dining Room. En muslimsk restaurang som spelade musik och framförde danser från hennes hemtrakter, Xinjiang. En helt fantastisk stämning!
Efter middag och föreställning strosade vi vidare på bargatorna och avslutade på en bar med ännu mera livemusik. En helkväll första kvällen i Beijing...tack vare Selina!

Red Rose Dining Room


Det var flera dansframträdanden, bl a magdans. Dessutom blev Frida och
Selina framlockade för att vara med och dansa.
Lite smått pinsamt, men väldigt roligt för mig!

Red Rose Dining Room


En muslimsk restaurang med musik och dans från Selinas hemprovins Xinjiang.
Detta ses som Uygurernas hemprovins.

Selina tar oss med till Dongsi Shitiao


Selina kommer från provinsen Xinjiang, men har bott i Beijing i flera år. 
Frida träffade henne en kväll i Shanghai och nu ställer hon upp och visar
oss till en hel del trevliga ställen.

Wangfujing Lu


På väg att utforska Beijing med kartan redo. Vi bodde på North Garden Hotel
som låg precis intill denna gågata.

Handla på krita i Shanghai!

Idag var det dags för den den internationella middagen med Dinner Club i Pudong.
Temat var frankrike och alla skulle ha med sig en flaska franskt vin samt en tilldelad rätt med fransk anknytning.
Jag bestämde mig för att laga Citronkyckling...eller Poulet au Citron.
Så då gällde det att skaffa fram råvaror..........
Kyckling, citron och grädde kunde jag köpa i närbutiken. Persilja, rosmarin och oliver fick jag ge mig till Wulumuqi-tanten för att köpa. Jag planerade att gå dit och ta en taxi hem, det är ju ändå en dryg halvtimmes promenad dit.
När jag väl var där hittade jag massor som jag ville köpa och det var ju lika bra att passa på.
Så skulle jag då betala......nej just det....här kan man ju inte betala med kort. Fast det var ingen fara med det. Hon log och sa att det kunde jag betala nästa gång jag kom. Detta var mitt första besök hos denna kvinna och ändå får jag handla på kredit! Jag betalade så mycket ja kunde och så traskade jag tillbaka hem. Någon taxi blev det inte tal om, jag hade ju inga pengar kvar.
Det är rätt varmt och fuktigt här nu, så svetten lackade när jag kom hem. Jag andades ut ett tag och så var det då det franska vinet som skulle inhandlas. Mark & Spencer lär ha en hel del vin så jag samlade mig för en runda till ut i värmen. Jag hade missat köpa kycklingbuljong också, men det borde väl också finnas på M&S.
Vinet var lätt fixat, men buljongen var värre. Jag gick vidare till West Gate (internationell affär)....nej tyvärr. City shopen då. Jodå här hittade jag min kycklingbuljong. Återigen med svetten lackande tog jag långa benet före och gick hem. Skönt.....nu kan jag börja laga mat.

Det blev en mycket trevlig middags sammankomst med folk från 10 olika länder.
Efter middagen satte sig Nancy vid  pianot. En verklige pianovirituos som kunde både text och musik till nästan allting som önskades.
Nästa middag är planerad till den 27 maj.


Nancy står för underhållningen!


Nancy spelade på begäran vad vi än önskade och kunde dessutom låttexterna.
Vi andra försökte hänga med så gott vi kunde.

RSS 2.0