Redan onsdag!

Så har några dagar gått igen utan att jag har skrivit. Det har varit mycket vardag, men även lite social samvaro.
Måndagen fick bli en provianteringsdag. Man får lägga in några sådana dagar ibland.
Det var en underbart vacker dag! Jag kunde inte låta bli att ta kort på Kurts arbetsplats när jag gick förbi. Här sitter han någonstans på 29de våningen.
Kunde inte låta bli att ta kort på kvinnan och hunden utanför vår lokala kina-affär heller.
Detta strävsamma par håller alltid till utanför affären. Varför har jag aldrig lyckats få reda på. Jag försökte fråga henne om det var okay att jag tog ett kort, men hon sov för djupt.
.
Måndagskvällen blev en utekväll för Kurt och mig. Vi började med middag på Sichuan Citizen och gick sedan vidare till JZ Club. Det var ju måndagskväll och då brukade vår svenske kapellmästare hålla till där. Vi kom dit vid 9 tiden och hoppades på att få ett bord framme vid orkestern. Tyvärr, tyvärr, där var fullt. Vi blev hänvisade till övervåningen. Vi väntade i en timme på att de skulle dra igång med musiken, men någon svensk kapellmästare kom det aldrig. Hans uppgift i Kina hade varit att dra igång storbandsjazz. Det hade han visst lyckats med för det var ett helt kinesiskt band.
De var härlig musik även om det kanske inte var riktigt den jazz som vi är vana vid. Storband var det i alla fall, fast med många olika musikchangrar inblandade. De hade en riktigt duktig sångare också som ryckte in mellan vaven.
Efter ett tag drog vi oss ändå ner så vi stod framför orkestern. Man får ju lite mer inlevelse då.
.
Tisdag morgon var det dags för SEA:s TCM (Traditional Chinese Medecin) tur. En rundvandring på ett kinesiskt apotek och museum i stan. Vi skulle få lite insikt i traditionell kinesisk medecin. Apoteket skulle ligga nere i Gamla Stan, men jag blev lite orolig när jag insåg att gatorna inte var utsatta på min karta. Jag som hade tänkt gå dit!
Det blev till att printa ut lappen från SEA och visa den för en taxichaufför. Jag blev avsläppt i Gamla Stan, men fick ändå fråga mig fram om vart jag skulle.
Detta apoteket skulle jag till! Tack och lov att jag hade vägbeskrivningen på kinesiska! Det var ett stort apotek på nedre plan. Museum, medecintillverkning och läkarmottagning på de övre planen.
Vi började med museumet där apotekschefen, en universitetsprofessor, en läkare i TMC samt Rose från USA förklarade hur det kom sig att man använder all denna alternativmedecin och vad de olika medecinerna hjälper mot.
Efter museumet fick vi se hur de blandade sina medeciner. Den medecin som blandas här hjälper mot hälsporre och tinitus.
Efter detta visade läkaren hur man känner på pulsen för att undersöka en person.
Man börjar med vänster handled eftersom det är närmast hjärtat. Man känner med tre fingrar och med vart och ett finger känner man olika organs funktion. Sedan känner man på pulsen på höger hand med tre fingrar som representerar ytterligare tre organ. På detta vis kan man avgöra vilket organ man har problem med.
Låter det som hokus pokus? Vi fick även rådet att vi alltid bör sova mellan 11 och 3 på natten, för det är då levern arbetar. Nja, riktigt allt vad det gäller kinesisk medecin tror jag nog inte på, men det finns säkert mycket som fungerar. Vi fick också ett litet träningspass för att öppna upp kroppen och få igång cirkulationen. Det tror jag på!
.
Klockan 12 var rundturen över och klockan 1 hade jag bestämt träff med Cathrin för att äta lunch på Nova i andra änden av staden. En timme på mig att promenera dit i det härliga vårvädret. Jag gick ut ur Gamla Stan och promenerade i nord-västlig riktning.
Först igenom de ursprungliga kvarteren med sin kommers och små uteserveringar.
Utmed Antikmarknaden........
.....förbi det fashionabla Xintiandi och den stora affärsgatan Huihai Lu.
Korsade Yan'An......
........och så var jag nästan framme.
.
Det var en mycket trevlig lunch! Vi satt och pratade tills de verkade vilja bli av med oss.
.
Tisdagen blev hemmakväll med middag och film och idag har också bara varit en hemmadag. Jag bakat, gjort müssli och hunnit med en sväng till gymmet.

Söndag - Den första riktiga vårdagen!

Nu har jag pratat om vår och vårtecken i flera dagar, men denna söndagen var den finaste dagen på länge. Det fick bli en långpromenad!
Vi tog en taxi ner till South Bund Fabric Market och utgick därifrån.
När vi ändå var här passade vi på att sy upp en blazer till Kurt och en jacka till Malin.
Jag insåg att Kurt faktiskt aldrig hade varit där och aldrig gått i mina favoritkvarter, så det var verkligen på tiden. Vem vet hur länge dessa rivningskvarter får finnas kvar.
Vi kom förbi det lilla ståndet där Peo och jag beställde sidentäcken.
Vi hittade en liten spelhall där vi minst kunde ana det......
.....och många "mysiga" små hus som otroligt nog är bebodda.
Här finns många små gränder att utforska och man hittar alltid något nytt.
I bakgrunden till dessa kvarter ser man samtidigt hur det nya Shanghai byggs upp.
Den höga byggnaden med byggställningar, kommer snart att vara världens näst högsta byggnad.
Kommersen flödar! Det är kanske en av anledningarna till att folk inte vill flytta härifrån.....vad skulle de då leva av.
Efter ca 3 timmars promenad var vi redo för lunch. Nu hade vi hunnit upp till Dagu Lu så det blev en lätt lunch i solen på Novas uteservering.
Även katterna njöt i solen!

Åter en mysig helg!

Sist jag skrev påstod jag att det var helt ok att bara vara själv hemma. Det tar jag tillbaka!
Jag kände mig verkligen ensam....... Dagarna blir mycket långa om man inte har några aktiviteter inplanerade. Då var det ändå bara torsdagen som jag satt själv.......Stackars Kurt som har fått tillbringa så mycket tid ensam här.
På fredagen spelade jag Mahjong. Trevligt som vanligt! Stack hemifrån kl 9 och kom inte hem förrän vid 3-tiden.
Kvällen var ändå ensam......
Så mysigt att få hem Kurt igen på lördagen!
Det blev ingen vila för Kurt när han kom hem. Han tog en sväng till gymmet, sen var han redo att sticka ut med mig. Vi började med middag hos vår lille Italienare upp i "byn".
Efter en mycket god middag traskade vi ner till Peace Hotel på Nanjing Dong Lu. Vi hade reserverat bord i jazzbaren för att vara säkra på att komma in. Det blev en härlig promenad utmed en neonbelyst Nanjing Lu. Som vanligt var det full aktivitet!
Peace Hotel är verkligen ett anrikt hotell och det hör till ett av alla "måsten" att besöka jazzbaren. Tyvär får jag väl säga att även husbandet var lite historiskt......
Det var mer anrikt än bra jazz.......Vid 10-tiden ersattes de emellertid av en yngre upplaga som var avsevärt bättre.
Det var första gången för mig här, men Kurt hade varit här en gång tidigare med kollegor. De hade lyckats få bord utan att reservera. Då kostade det inget inträde, men man var tvungen att beställa för 100yuan per person. Vi räknade givetvis med att detsamma skulle gälla om man reserverade bord, men så är inte fallet........
Om man reserverar bord ska man beställa för 750 yuan per bord. Rent hutlöst om man bara är 2 personer! Tack och lov slapp vi undan eftersom vi inte hade blivit informerade om det när vi ringde.
Jag är ändå inte så intresserad av att komma tillbaka. Vill man lyssna på bra jazz, så finns det mycket bättre ställen att gå till. Den stora behållningen med detta besöket är nog den fina byggnaden.
Nu var det dags att gå hem och krypa till kojs. Det blev en lång dag för Kurt som nyss kommit hem från Sverige.

Skräddarsydda skor

Onsdag kväll och jag sitter här i min ensamhet......fast tyck inte synd om mig. Jag har det bra!
Tisdagen tillbringade jag hela dagen hemma. Ett frivilligt val!
Så skönt att bara få vara hemma ibland och fixa med vad man vill. Kurt kom hem en liten sväng på kvällen, men sedan stack han till flygplatsen. Nu var det hans tur att flyga till Sverige...... Fast han kommer hem på lördag igen.
Idag gick jag upp tidigt för att hinna till gymmet innan jag skulle ut på vidare äventyr.
Det är så skönt att träna på morgonen. Man har nästa hela gymmet för sig själv!
Jag skulle inte träffa Lydia och Kerstin förrän kl 13, så jag hade tid för en lugn promenad ner till Xintiandi där vi skulle träffas. Det var inte fullt lika soligt som det hade utlovats, men jag tycker ändå det känns som vår i luften.
När azalean och andra buskar blommar så är det svårt att hålla vårkänslorna borta.
Xintiandi är ett mysigt område byggt i Shanghais traditionella Shikumen stil. Det är ett mycket exclusivt område och maten på restaurangerna här är inte alltid prisvärd enligt mig. Fast..... i måndags var jag och åt på Kabb och visst var det lite dyrare, men ack så gott!
Jag kanske ska ge området en chans till.
Denna gången åt vi på Element Fresh. Det är en kedja med samma priser över hela staden, så det hjälper mig knappast att bedöma området.
När vi hade ätit lunch plockade Lydias chaufför upp oss och körde oss till den omtalade skomakaren i staden. Han lär göra mycket fina och bekväma skor. Priserna brukar ligga mellan 1300:- och 1500:-. I Sverige brukar priset ligga på mellan 5000:- och 6000:-.
Så..... vill man ha skräddarsydda skor ska man definitivt få dem gjorda här!
Idag var jag bara med för att lära mig hur det går till. Det får bli en tur hit med Kurt någon dag.
Nu vet jag i alla fall att han håller till på: 1363 Middle Fuxing Road
Det blev en promenad hem igen. Jag gick förbi denna mysiga balkongen och kunde bara inte låta bli att ta ett kort. Vet inte om det var hunden som gjorde den så oemotståndlig.....
Jag kom även förbi några gränder som jag sett tidigare. De är utmärkta med Arcitecture Heritage och ligger mellan Shaanxi Lu, Maoming Lu och Yan'An.
Ett riktigt trevligt litet bostadskvarter!
Imorgon kommer det att bli ytterligare en hemmasittardag. Fast varför inte?
Det ska komma hantverkare och jag behöver definitivt städa. Kanske blir det en sväng till gymmet imorgon också. Jag får ta igen all träning som jag gick misste om när jag var i Sverige.

Första lunchträffen i Shanghai!

Måndag morgon och jag ska träffa Lydia på Kabb för att äta lunch.
Tyvär var vårvädret borta idag och det regnade. Dessutom varnades det för mycket dålig luftkvalitet. Det fick bli taxi ner till Xintiandi, där Kabb ligger.
Det var verkligen roligt att få träffa Lydia igen!
Kabb var också en trevlig bekantskap! Det var första gången jag var där, men definitivt inte den sista.......jag ska faktiskt dit igen redan på onsdag....
På vägen hem gick jag inom Barnklädesmarknaden på Pu'an Lu. Jag hade fått en beställning av Malin på några mycket bra mysbyxor som jag hade köpt tidigare. Kurt ska ju tillbaka till Sverige redan denna veckan så det blir snabbleverans.
Härifrån gick jag vidare till City Shopen och Baker&Spice. Det gäller att fylla frysen med lite basvaror som jag inte kan köpa i vår lokala affär.
Det är så skönt att slippa gå ut och äta varje kväll!
Det märks verkligen att det börjar närma sig det kinesiska nyåret. Staden är pyntad!
....och gissa vilket år det är....?
Just det.....Ormens år. Både Kurts och Fridas år, vad det nu innebär?

Söndag i ett vårlikt Shanghai

Söndag - Inte lika klart idag, men varmt!
Idag var det dags att hämta Kurt glasögon. Sååå....det blev promenad norr om Suzhou Creek idag också. Denna gången gick vi Shimen Lu no 2 rakt norrut.
Jag har uppfattat de här områdena som rätt tråkiga, men visst fanns här mycket att se.
Här var fågelförsäljaren, fiskhandlaren och däckförsäljare.
Det var inte bara tvätt som hängde ute på balkongen......lite fågel också.
Här fanns trevliga parker, där barn och vuxna umgicks, fina statyer och återvinningscentraler varvat med jämna mellanrum.
På vägen hem gick vi genom vår fina Jing'An Scupture Park och njöt av att knopparna på körsbärsträden redan var stora.
Vi hade tänkt gå ner en sväng till gymmet idag också, men väl hemma ville vi inte gå ut igen.
Det blev lite middagsrester hemma och 2 filmer på kvällen.
Får man ha det så här bra?

Åter i Shanghai! (2013-01-18)

Efter två och en halv månad så är jag då åter i Shanghai och med blommor och choklad på bordet kan man ju inte känna sig annat än välkommen.
Fast......en del av godiset fick Kurt faktiskt äta själv.
Det var inget chokladägg utan ett riktigt ägg, som har kokts i soya. En riktig delikatess!
Kurt var hemma när jag kom vid lunchtid på fredagen, men var tvungen att sticka tillbaka till jobbet ett tag. Jag passade på att packa upp och installera mig igen. Riktigt skönt att vara hemma!
Efter en lugn skön fredag, följde en lugn skön helg!
Vi bestämde oss för att äntligen fixa nya glasögon till Kurt, så vi traskade upp till glasögonmarknaden vid Shanghai Railway station. Här finns massor med optiker, men Linda i bås 4056 är vår definitiva favorit.
Tydligen har många henne som favorit för här är alltid fullt med folk....inte minst svenskar.
Efter glasögonmarknaden visste vi inte riktigt vad vi skulle göra, men vädret var härligt kallt och klart, så vi strosade vidare utan mål.
Vi gick västerut och när vi närmade oss Shaanxi Lu bestämde vi oss för att söka upp den outlet för gympaskor som vi visste skulle ligga här någonstans. Vi lyckades gå rakt på den. Outleten ligger i ett vanligt varuhus på 4:de våningen.
Tyvärr glömde jag kolla namnen på tvärgatorna, så jag kan fortfarande inte förklara för folk exakt var den ligger. Bara norrut på Shaanxi.....
Vi köpte 3 par Nike skor för 915:-. Hyfsat pris tycker jag!
Nu drog vi oss hemåt för att hinna med en sväng till gymmet, innan det var dags för Lördagsdrink med Svenska klubben. Denna gången skulle vi träffas på Käfer på Pudong-sidan. Det var en hel del trevligt folk som dök upp. Både kända och okända ansikten.
Det var ett trevligt, men exclusivt ställe. Lite väl dyrt tyckte vi, när det finns så många billiga bra alternativ. Nästan svenska priser! Det sägs emellertid att deras brunch ska vara mycket prisvärd och bra. Något annat som gav lite extra krydda till detta stället var deras is-bar.
Här gällde det att klä på sig innan man gick in!
När det var dags att äta middag så splitrades folket upp. Vi lyssnade på Pudong-folket och hängde med till Banana Leaf som ligger i Super Brand Mall. Mycket gott och prisvärt!
Det är en viss känsla att vara på Pudong-sidan på kvällen. Så mycket neon!
Det var en härlig kväll, men vi kom ändå hem i vettig tid.