En kall öl smakar bra en solig novemberdag


Afternoon Tea vid Hengshan Moller Villa


Årets sista helg i Shanghai

Nu sitter jag i Helsingborg och skriver, för jag hann aldrig berätta om min senaste helg...........som blev min sista helg för året.......... för nu kommer jag inte att komma tillbaka förrän i mars.

Det blev faktiskt en underbar avslutning på årets vistelse i Shanghai. Mycket tack vare vädret!
Man räknar inte med att få njuta så av sommarvärme i mitten av november!

På lördagen skulle jag hämta min kappa hos Samth på Pudong Tailor market. Jag ville knappt gå dit för jag kände med mig att jag skulle bli besviken....fast det blev jag inte! Glatt överraskad över resultatet, beställde vi en rock till Kurt också. 700:- kostade min kashmirkappa och Kurts skulle gå på 750:-.........helt överkomligt tycker jag.
Eftersom vädret var så fint bestämde vi oss för att äta lunch på Paulaner i Pudong. Här åt vi i december förra året på en lika underbart vacker dag. Vi satt rätt länge på Paulaner och njöt av både sol och utsikt innan vi var tvugna att dra oss hemåt. Vi behövde en mellanlandning i lägenheten innan vi skulle vidare till Lördagsdrinken med Svenska Klubben. Jag ville verkligen dit så jag kunde få ta adjö av lite folk innan jag skulle till Sverige. Dessutom skulle vi ju möta upp med ett helt gäng som vi skulle ut med efteråt. Det blev middag på Alchemist vid Sinan House och sedan stack vi till en karaoke bar. Det var första gången jag var på en karaokebar. Man reserverade ett rum per sällskap och så var det bara till att dra igång. Fast det var inte så lätt att dra igång.............det stod bara på kinesiska på karaokemaskinen. Nja, titlarna på låtarna kunde man få fram på engelska, men alla funktionsknappar!!!
Det tog ett tag, och det blev till att kalla på en kines vid ett flertal tillfällen, men till sist fungerade det hyfsat. Sen var det ju bara ett till problem...........det var mycket svårare att sjunga än vad jag hade kunnat föreställa mig!!!

Söndagen var lika vacker som lördagen. Idag skulle vi packa, men jag ville ändå få manikyr en sista gång innan jag stack. Vi tog en promenad tillsammans till mitt lilla manikyrställe på Julu Lu. Kurt inväntade mig och så gick vi till Hengshan Moller Villa för att dricka afternoon tea i caféet "La vie en Rose". Det är verkligen idylliskt att sitta här! Det blev en härlig avslappnad söndag! Vi åt middag hemma, så det blev lite matlådor åt Kurt. Sen avslutade vi kvällen med en film.

Nu blir det ett definitivt uppehåll på den här bloggen. De närmaste 3 månaderna kommer det mest att vara barnbarn som gäller för mig.....och det har ju inte så mycket med Shanghai att göra.

Klarblå himmel i Shanghai!


Det är inte så dumt med manikyr ändå.


Kalle på besök i Shanghai??


På karaoke-bar med glada svenskar!


Camilla och Stina ger järnet!


Paulaner på Pudong-sidan är perfekt en solig dag


Mahjong och Fredagsgourmet 2011-11-11

Nu hade jag en fullbokad dag framför mig!
Klockan 9.30 strålade jag samman med Kerstin och så traskade vi ner till Anita, som bor vid Xintiandi, för att spela Mahjong. Alltid lika roligt, men jag känner mig fortfarande inte färdiglärd.

Efter mahjongen hade jag bara en dryg timme hemma innan Kerstin och jag åter strålade samman. Denna gång för att bege oss till Anna-Lena för att laga gourmetmat.
Det var dags för Fredagsgourmen!
Vi damer träffas på eftermiddagen för att laga mat tillsammans och när karlarna är klara på sina jobb så dyker de upp.
Anna-Lena och Kerstin hade handlat och förberett menyn, så det var bara till att dra igång.

Meny á la 3

3 drinktilltugg
Västerbottenflarn
Gåslevercrostini
Morotschips

3 små förrätter
Svenska räkor med grönärtscreme
Potatisplättar med rom
Lax med pepparrot


Huvudrätt i 3 akter
3st mini tournedos med -
Bearnaise
Champinjon
Rödvin

3 tillbehör
Hasselbackspotatis
Haricot vertes
Grillad tomat

Dessert i 3 delar
Chokladtryffelterrin
Nötmüssli
Hallonsås
Det blev en hellyckad eftermiddag och kväll!
Det fanns ingenting och klaga på vare sig vad det gäller mat eller sällskap!


Anna-Lena - Svenska Klubbens ordförande


Vad hade vi gjort utan henne?

Nu har kökspersonalen svidat om!


Bordet är dukat, maten är lagad...nu väntar vi på karlarna


Gourmetklubben på G.


Jag, Lena, Annika, Kerstin, Mia och Anna-Lena

Barnmarknad på Pu'an Lu 2011-11-10

Nu är det bestämt att jag ska åka hem till Sverige igen och fullgöra min plikt som mormor.
Visst känns det lite tråkigt att lämna Shanghai och allting som är på gång här, men det hade varit ännu jobbigare att stanna kvar och veta att de har det jobbigt hemma. Dessutom älskar jag ju att få vara med de där små trollen.

Fast innan jag sticker ville jag hinna till Barnmarknaden på Pu'an Lu. Det är inte barn som säljs, men allt man kan behöva till dem. Billiga kläder i första hand!
Jag känner mig så förvirrad när jag går här. Alla stånden ser ju nästan likadana ut. Jag fick verkligen utarbeta en strategi för att arbeta mig igenom området. Varje gång jag varit inne i ett stånd så  visste inte om jag skulle gå åt höger eller vänster. Jag kan lova att jag var inne i vissa stånd flera gånger.
Fast........handla det gjorde jag! Hoppas nu bara det passar alla nuvarande och blivande barnbarn.

Denna eftermiddag tillbringade jag också i lägenheten. Jag behövde både vänta på vattenleveransen och fastighetsskötaren som skulle laga lite i lägenheten. Man vill ju gärna ha ordning på grejorna nu när jag ska vara hemma så länge.
Jag kommer inte tillbaka förrän i 1:ste mars!
Sååå, bloggen kommer att ligga nere tills jag kommer hem till Shanghai igen. 

Även kvällen blev lugn....middag hemma, en sista lektion i kinesiska och sedan en lättsam film.


Judiskt Getto i Shanghai 2011-11-09

Så var det då dags för utflykt med SEA igen och Mr Dodington skulle vara guide. 
Idag skulle vi till Hongkou distriktet där det under andra världskriget fanns ett getto för judar, eller snarare papperslösa invandrare. Att just detta området valdes berodde på att ingen annan ville bo här. Det ligger precis där Huangpu floden gör en snäv sväng, vilket ger området dålig Fengshui. Här hänger inte de dåliga andarna med i svängarna utan kan komma farande upp på land. Illa, illa!
Området är begränsat avZhoujiazui Lu i norr, Huimin Lu i söder, Tongbei Lu i öster och Gongping Lu i väster.

Det var inte ett getto i tysk stil, utan folket blev väl behandlat. De hade rätt att arbeta i andra delar av staden, men var tvugna att komma tillbaka på kvällen. Det var helt enkelt folk som Japanerna inte visste om de skulle behandla som vänner eller fiender, så de ville ha koll på dem. 

En stor del byggnaderna i området uppfördes av engelska missionärer mellan 1880 och 1920, i engelsk stil. Riktigt fina tegelbyggnader i mitt tycke! De har i första hand använt grått tegel som är gjort på lera som kommer från Shanghai. Här fanns också riktigt fina enfamiljs villor i engelsk stil som man inte räknade med att se i ett getto. De flesta bodde trots allt mycket trångt i de vanliga gränderna med en familj per rum.
Vi besökte också Shanghai Jewish Refugees Museum som ursprungligen var en Synagoga.

Efter rundvandringen blev det en slapp eftermiddag....man behöver faktiskt det också ibland.
Fast klockan 7 mötte jag upp med Cathrin och så gav vi oss ner till restaurangen "Lost Heaven" för att äta en gräsänkemiddag med ytterligare 3 damer. Lena var visserligen inte gräsänka, men hon fick fritt ändå.
Det var en hellyckad kväll! Både maten och sällskapet var fantstisk! Vi satt och snackade till närmare midnatt....då ville de bli av med oss.

Middag med 4 mycket trevliga kvinnor -


Lydia, Lena, Cathrin och Elisabeth

Dags för tjejmiddag på Lost heaven


Shanghai Jewish Refugees Museum


Många byggnader i engelsk "Queen Ann" stil


"Designated Area for Stateless refugees" - Houshan Park


P-O's sista dag i Kina - För denna gången!

En sista dag - Vad ska vi göra?
Jo, först hade vi ju faktiskt lite ärenden att uträtta nere i rivningsområdena vid Lujiabang. Det kändes bra att komma hit igen, även om det är tragiskt att se hur allting får förfalla. Det mesta kommer snart att vara rivet.....vart ska folket ta vägen då?

Efter att vi varit här gjorde vi ett tvärt kast och tog tunnelbanan ut till Lake Malaren och Sigtuna. De kunde kanske flytta ut folket från Lujiabang hit, för här var det nybyggt men tomt.
Det kändes konstigt, fast rätt festligt, att gå runt i denna by som är en kopia av en svensk stad. Även om allting var byggt på riktigt, så kändes det som en kuliss. Det var inte många av byggnaderna som var bebodda. Här fanns både en liten stadskärna, men också parker, sjön med en liten strand, bryggor och kobbe. Dessutom fanns det hela villaområden i svensk stil som väntade på att bli bebodda.  Jag undrar just hur länge sedan byn byggdes, och varför. Söker man på Lake Malaren så får man mest upp sighter om Lake Malaren Golf Club. Så vitt vi kunde se, så utgjordes den mesta aktiviteten här av bröllopsfotografering. Det var brudpar överallt....nere vid sjön, i parkerna, bland husen.....det var minst ett 20-tal.
När vi vandrat runt ett tag satte vi oss på ett litet cafée. Det fanns inte så många restauranger eller cafée att välja mellan, men här hade de åtminstone gott kaffe.
Sedan var det dags att åka tillbaka igen. Det tog ca 45min med 7:ans tunnelbana.
Väl hemma satta vi oss och gick igenom dagens foton. Det blev lite av P-O's och min grej att avsluta en fullspäckad dag med att gå igenom korten.....och många kort var det!

Kurt kom hem och så gick vi till Sichuan Citizen för att äta. En av mina favoriter bland de kinesiska restaurangerna. Så....det blev kinesisk mat en sista gång för P-O.....sen kan han äta hur mycket köttbullar eller köttgryta han vill.


En variant av bröllopsfoto


I Kina är det brukligt att man bokar en hel dag för fotografering. Man tar
en omgång kort i brudkläder och en omgång i något färkstarkare, som här.

Snart får dessa husen också ge plats för höghusEn lite kobbe och sandstrand - Allt finns med!


Sverige, fast ändå Kina! Finn Fem Fel!


Förbereder mig på att vara ensam.......


Imorgon sticker både P-O och Kurt, så jag får ladda upp med lite filmer
för ensamma kvällar. 10:-/st är ett hyfsat pris.

Middag på Sichuan Citizen sista kvällen


Efter en promenad i parkerna är vi på väg mot stan igen.


Fantastiska statyer!


Lake Malaren är populär för bröllopsfotografering


Känner ni igen er, Sigtunabor?


Rivningsklart, fast här bor fortfarande folk.


Kvarteren runt Lujiabang


Hangzhou med Svenska Klubben!

Idag var det dags för utflykt till Hangzhou med Svenska Klubben. Det blev Bullettrain från Shanghai Railway Station. Visst var den uppe i över 300km/h några gånger, men det tog sin lilla tid ändå. Vi var inte framme förrän närmare halv 10. Där väntade resten av gruppen på oss och så gav vi oss iväg till första sevärdheten.

Först åkte vi till the Six Harmonies Pagoda, eller Liu Hu Pagoda.  Den härstammar ända från 600-talet. Visserligen har den blivit nerbränd och återuppbyggd sedan 600-talet, men den är ändå mycket gammal. De som ville kunde gå upp till 7:de våningen....och givetvis ville vi det. Här hade vi en underbar utsikt över Hangzhou. Det finns ytterligare en pagoda i stan, men det är en nyare variant.
Vårt nästa stopp blev China National Tea Museum för att få provsmaka tea. Hangzhou är känt för sitt gröna tea, men våra favoriter blev istället deras Oolong tea och deras svarta tea. Efteråt var det givetvis fritt fram att handla. 
Nu började vi bli hungriga och guiden tog oss till en typisk kinesisk restaurang där vi skulle få smaka på alla lokala specialiteter. De kom in med den ena rätten efter den andra. Visst tycker jag om kinesisk mat, men det var nog inte riktigt de rätter som jag själv skulle ha beställt in, om jag hade fått bestämma. Fast.....jag brukar nog vara rätt feg när jag beställer. Mätta blev vi i alla fall.....åtminstone de flesta.

Efter lunchen drog vi vidare till Ling Yin Templet. Templet låg precis vid Botaniska Trädgården så omgivningarna var verkligen vackra. Vi fick gå en lite bit för att komma dit, men utmed hela den sträckan var det klippväggar där olika figurer var utkarvade. Mycket vackert!
Både omgivningarna och templet var en trevlig överraskning. Vi har hunnit med ett antal tempel sedan vi kom till Kina, men ingenting i klass med detta. Det som tilltalade mig mest i templet var nog rummet med de 300 lärjungarna. Det var 300 kopparstatyer, alla med olika personlighetsdrag, ansiktsuttryck och attribut. Här hade jag kunnat gått länge och tittat. Fast tiden rann iväg och vi hade egentligen 2 punkter kvar på vår agenda, West Lake och Hefang Street, fast vi hade bara tid för det ena. Guiden försökte ta kommandot och ville definitivt ta med oss till Hefang Street - Alla tycker ju om att shoppa!?.....Fast då ryckte Anna-Lena in och sa till på skarpen att vi skulle till West Lake. Man kan ju inte åka till Hangzhou utan att ha besökt West Lake!  West lake som är med på UNESCO's lista över World Heritage.

Efter en promenad utmed West Lake var det dags för de flesta att åka hem. Klockan var bara 5 och flera av oss hade inte bokat återresan förrän kl 8, fast de flesta var trötta och ville hem ändå. Guiden erbjöd sig att försöka byta deras biljetter. P-O, Kurt och jag bestämde oss istället för att stanna och äta middag i Hangzhou.  Anneli, som har bott i Hangzhou pekade ut en lämplig riktningen åt oss för att ge oss ut på restaurangjakt. Vi kom faktiskt hela vägen ner till sjön igen innan vi hittade något som vi blev nöjda med. Det blev en liten italiensk restaurang.....vi fick ju ha lite variation mot den kinesiska lunchen. Det var riktigt mysigt här nere vid sjön på kvällen. Nu skulle man ju egentligen haft ännu mer tid. Fast....klockan 8 gick tåget. Det fick bli det långa benet före till stationen.


Tea odlingarna omgärdade tea museumet


Kanalen som rinner igenom Hangzhou


Vi stötte på några får mitt inne i Hangzhou!


Vet inte vad dessa får gjorde mitt inne i Hangzhou.....
kanske väntade de på slakt?!
Stackarna såg eländiga ut.

Visst är det vackert vid West Lake!


Här fanns många riktigt fina ikoner


Ett rum med 300 lärjungar......


.....alla såg olika ut och hade olika attribut.
Detta är Daniel som några år, fast magen hinner han nog inte
lägga sig till med om han ska springa runt med 4 småkillar. 

Vägen upp mot Ling Yin Tempel


Detta templet låg precis vid botaniska trädgåden i Hangzhou.
Vägen upp mot templet var kantad av utkarvningar i klipporna.

Kurt hade tur - Han fick ankhuvudet!


Till lunch fick vi idel kinesiska delikatesser


Provsmakning på gång!


Tea provning på China National Tea Museum


Upp till 7:de våningen kunde vi gå


Six Harmonies Pagoda (Liuhe Pagoda)


Denna Pagoda uppfördes första gången på 600-talet, blev
totalförstörd under strider 1121, men återbyggdes igen.

Bullet train till Hangzhou


Lördagen blev veckans vilodag

Idag ville jag bara en sak....få maikyr och pedikyr.
Jag skickade karlarna till massören och gav mig själv ner till "Sincere and Lively Nails" på Julu Lu. 2 timmars härlig behandling för 168 RMB(SEK).
När jag var klar regnade det ganska rejält så det blev taxi hem igen. Vi höll oss faktiskt hemma hela eftermiddagen, man ville bara inte ge sig uti regnet. P-O kom på den utmärkta idéen att de skulle spela pingis, så ett litet avbrott blev det ändå. De spelade både själva och med några av kineserna, men mot dem hade de tydligen inte någon chans.
För min del har det blivit lite kina-pluggande och så givetvis bloggande. 
Nu ska vi strax ge oss upp till "vår by" för att äta middag. Det får bli en lugn kväll ikväll. Imorgon får vi gå upp tidigt....tåget till Hangzhou går kl 7.55.

Full fart mot helgen

Fredag och dags att hämta upp P-O's kostym. Vi hade också bestämt med Marianne att ta en tur tillsammans i hennes favoritkvarter intill Lujiabang Fabric Market. Vi skulle inte träffa henne förrän klockan 1, så vi hann med lite innan dess också.
Varför inte ta en liten sväng till Fake Market på Nanjing Lu. P-O hade repat mod och var beredd på anstormningen av försäljare. Det gäller att vara förberedd när man kommer hit. Det blev ett förhållandevis kort besök.....han visste vad han ville ha och förhandlingarna gick snabbt. De fick cirka 1/3 eller 1/4 av vad de begärde.
För att slippa bära med sig de tunga kassarna, gick vi hem och lämnade varorna i lägenheten, innan vi tog en taxi direkt till Lujiabang. Då passade vi på att byta kläder också, för helt plötsligt hade det blivit väldigt varmt. Nu var det skjorts och kortärmat som gällde.

Vi hann gå in och ta oss en titt på alla skräddare innan vi skulle träffa Marianne. Jag ville förklara för P-O varför jag valt att ta honom till Pudong istället för hit, för att sy upp en kostym. Han förstod mig helt och fult! Man blir överväldigad när man kommer hit! Visst finns det ett stort utbud, men det är trångt och packat med folk. I Science and Technology Museum, där Pudong Faken och Fabric Market ligger, är det ljust och fräscht och man blir väl mottagen. Nu har vi ju också fått en favorit skräddare här. Samth Tailor (K1-50)har sytt upp kostymer och skjortor till Kurt som han är mycket nöjd med.
Kvart i 1 strålade vi samman med Marianne och lämnade Fabric Market för att ge oss in på smågatorna. Här finns det också mängder med stånd där man kan köpa både gardiner, täcken och sy upp eller laga kläder. Det är verkligen genuint kinesiskt. Tyvärr håller de på att riva husen för att bygga nytt och området krymper snabbt.
Vi tog en snabblunch på ett litet kinesiskt fastfood ställe. Mycket goda grillspett!
Nu skulle vi hämta P-O's kostym i Pudong, så vi tog färjan över floden. Från färjeläget blev det taxi till Science Technology Museum där Fake och Fabric market ligger gömda.
P-O's kostym passade perfekt, men kappan som jag hade beställt blev jag inte riktigt nöjd med. Det får bli lite justeringar på den. Nästa fredag ska jag tillbaka....hoppas, hoppas den blir OK.

Nu drog vi hemåt igen. Idag skulle vi gå ut och äta middag med Kurt's kollega Ola som var på besök från Sverige. Han kom upp på en drink först och sedan drog vi vidare till Restaurangen Brick. Här satt redan ett trevligt gäng svenskar, Lydia, Cathrin och Elisabeth med respektive. Efter ett litet tag tågade även Anna-Lena och Per in.
Jag blev verkligen glad över att se dem allihop. Jag gillar de här personerna!
Vi fick mycket god mat, och nöjda och belåtna bestämde vi oss för att sticka till Malones. Vi hoppades på att komma åt att dansa lite här. Visst var det drag i musiken, men så mycket dansande blev det inte.


Fullt ös på Malones


Samth Tailor på Pudongs Fabric Market....


.....mycket ljusare och fräschare än på Lujiabang

Shanghai Science and Technology Museum


I denna flotta byggnad gömmer sig även en Fake Market och
Fabric Market.

Färjan över till Pudong


Här har de visst redan börjat riva så smått.......


Detta huset är kanske snart ett minne blott


Dessa kvarteren håller på att rivas för att lämna plats för mer
exklusivt boende.
Vem vet hur länge detta huset får stå kvar.

En oförstörd del av Shanghai


Man kan beställa textilier även i gatustånden


Riktigt goda grillspett fick vi!


En liten Fast Food restaurang


P-O på Lujiabang's Fabric Market


Hit går de flesta för att sy upp kläder. Här finns ett rikt utbud,
men det är väldigt stökigt tycker jag.

The Great Wall - Mutianyu

Nu sitter jag hemma i Shanghai igen och skriver.
Igår var det äntligen dags för The Great Wall och solen sken för första gången sedan vi kom till Beijing.
Vår guide och chaufför kom och hämtade oss kl 9 på hotellet. Det tog ca 1,5 timme att köra till muren, så vi hann få mycket matnyttig information på vägen.
Guiden Charlie följde med upp på muren och promenerade med oss ett tag. Fast jag tyckte det gick lite för sakta. Jag var ju på Mutianyu med Frida i våras och visste hur långt jag ville gå. Frida och jag hade kommit till muren där det stod en skylt om att man fick fortsätta på egen risk. Nu ville jag fortsätta bortom den muren och då gällde det att traska på rätt så raskt. P-O och jag drog i väg och guiden bestämde sig för att stanna och vänta på oss.
Den tar faktiskt på krafterna, den där vandringen. Det går brant uppför och min andning blev allt lite ansträngd......men vi kom förbi gränsposten och ytterligare 2 vakttorn, så jag är helt nöjd.
Fast det var väl inte så mycket mer att se egentligen, bara fler trappsteg....och så nådde jag ju mitt mål. Sedan var det bara till att traska tillbaka igen och det är rätt snabbt gjort.
Muren är verkligen värd att komma till! Det är otroligt vackert och mäktigt!

När vi kom ner från muren igen var det dags för lunch. Lunchen var inkluderad i utflykten, så vi visste inte riktigt var vi skulle äta. Vi hoppade in i bilen och blev körda till ett ställe som hette The Schoolhouse. Restaurangen var byggd som en skola. Det fanns olika klassrum, mötesrum och matsal. Vi satt i ett av mötesrummen. Vi fick välja en huvudrätt och en dricka.....fast så kom de in med lite humus och bröd till att börja med...och sen kom de in med en rejäl sallad. Huvudrätten kom in och så trodde vi att vi var färdiga...fast då kom de in med färsk frukt, chokladkaka och cheesecake. När de sedan frågade om vi ville ha kaffe eller tea så blev vi nästan helt lyriska!

Mycket nöjda med lunchen, hoppade vi in i bilen igen. Nu skulle vi köra 4 mil på bergsvägar tills vi kom till Ming gravarna. Det var en härlig väg, vi körde genom små byar där det fanns både åsnor, kameler och en massa hundar....och så folk förstås.
Platsen för gravarna valdes av samme kejsare som lät bygga Förbjudna staden. Att han valde just den platsen var för att han fann god naturlig fengshui där. Det finns ett berg i bakgrunden och vatten framför. Det var spännande at få komma hit, men kanske inte något som kommer att ligga på prioritetslistan om jag ska på sightseeing med fler gäster.

Vi var tillbaka på hotellet vid 5-tiden, men nu kände vi inte för att dra iväg för långt för att äta middag. Guiden Charlie sa att det fanns riktigt bra restauranger på 6:te våningen i ett av varuhusen på Wangfujing, så efter att vi tagit igen oss lite på hotellet så blev det middag på en kinesisk restaurang där. Det var faktiskt riktigt gott det med!
Vi drog runt lite på stan efteråt. Wangfujing sjuder alltid av liv! När vi närmade oss den Katolska kyrkan såg vi en massa fladdrande ljus och hörde musik. Först kom vi till en ensam man som sjöng något som nog skulle vara opera. Bara ett stenkast från honom var flera hundra människor samlade. De hade lysdioder på huvudet och i händerna och dansade Linedance till musik som nästan överröstades av operasångaren. I ytterligare ett hörn av torget hade en grupp samlats för att lyssna på sin musik. De dansade något som mer liknade en vanlig tryckare. All denna musik på ett enda torg....ljudet flöt ihop.  Sen gick vi tillbaka till hotellet för att avrunda med att titta på alla de kort som vi tagit under dagen.

Idag hann vi inte så mycket innan det var dags att checka ut. När vi kom till flygplatsen såg vi att vårt plan hade blivit cancellerat. Vi gick genast till China Eastern's disk och raskt blev vi inbokade på en flight som gick mindre än en halvtimme senare. Så det var bara till att skynda sig till gaten. Ibland har man tur! 
  

En Ming grav utanför Beijing


Nu får det räcka....rätt så högt upp är vi allt.


Äntligen uppe vid sista tornet.....


....hit nådde jag förra gången, men nu vill jag fortsätta lite högre upp.

Nu börjar jag bli trött!


Porten mellan de dödas och de levandes riken


Ming grav

Denna skogsdunge är precis över en av gravarna


Lunch i The Schoolhouse


Kabinbana upp till muren


Vår trevlige guide Charlie


Här var det brant!


Vid denna porten slutade Mutianyu-delen.......


....fast P-O och jag fortsatte ett par vakttorn till. Ännu mera uppför.....

På väg tillbaka till kabinbanan


Ett av många vakttorn


Marknadsgatan på väg upp till Mutianyu


Vår första hela dag i Beijing

Ny dag, nya sevärdheter!
Idag var det dags för Förbjudna Staden, fast först gällde det att ladda med en ordentlig frukost.
Klockan var inte mer än 9 när vi gav oss ut i stan. Först gick vi utmer nästan hela Wangfujing Road och det var en upplevelse bara det. Utanför Katolska kyrkan hade en grupp redan dragit igång med lite Tai chi och bara ett litet stycke därifrån hade en sportaffär morgongympa med sin personal innan dagen drog igång.
Vi hade bestämt oss för att klara oss utan guide idag. Jag hade 3 timmars guidning när jag var i Förbjudna staden sist, så lite borde jag ju komma ihåg. Det var kul att kunna gå och titta hur vi ville, och jag fick en helt annan upplevelse av staden nu. Det är ju verkligen en hel stad! Vi höll nästan på att villa bort oss när vi kom till konkubinernas och tjänstemännens del av staden. Så många gångar och så många portar....vilken skulle man välja? Kanske inte så konstigt att det behövs utrymme när alla 3000 konkubinerna ska ha sin egen lilla vrå. Till sist kom vi i alla fall till The Imperial Garden, och därifrån hittar man ju lätt ut.

Vi tillbringade 3 timmar i staden denna gången också, men sen var det dags att hitta en restaurang. Vi fortsatte gatan norrut utmed Jingshan Park och strax såg vi en liten skylt om Café Bar Restaurang på en liten avsticksgata till höger. En helmysig, retro liten restaurang med mycket god mat.
Efter lunchen fortsatte vi så rakt norrut vi kunde. Jag ville komma till Bell and Drum Tower som ligger på samma meridianlinje som Förbjudna staden och alla portarna. Här uppe finns ju både Nanluogo Hutongområde och restauranggatan. Nu går det ju inte att gå så helt rakt norrut som jag hade velat, så lite förvirrad var jag allt ett tag. Fast....skam den som ger sig. Först hittade vi restauranggatan och sedan det rätta hutongområdet. Nu var det allt dags för en kopp kaffe. Det fina med de här områdena är ju att det finns så mycket barer och kaféer så man måste ju prova några stycken.....och så måste man få vila benen lite. Efter kaffet vandrade vi runt en timme eller två igen, sen var det dags för lite påspädning. Nu fick det bli en Guinness till mig och en GT till P-O. Nu var P-O trött på alla de skumma gränder som jag drog med honom till, så vi gav oss iväg till restauranggatan på Guolo West street. Det började dra ihop sig till middag så vi vandrade runt sjön och kollade in alla restaurangerna. Det är ett härligt område som ser riktigt sagolikt ut med all sin neon. Vi gick ett helt varv runt sjön innan vi lyckades bestämma oss. Det blev en vietnamesisk restaurang idag. Detta var också ett hellyckat val. Inredningen var mysig....jag fick sitta i en Rickshaw och äta, servicen var perfekt och det var maten också.
När vi var klara med middagen var klockan inte mer än 8, men vi hade faktiskt varit ute på stan i 11 timmar. Det fick räcka! Nu tog vi en taxi direkt tillbaka till hotellet.
Vi sorterade våra kort på datorn och gick igenom vad vi hade varit med om. Ett riktigt trevligt sätt att avsluta dagen!

En underbar Vietnamesisk restaurang på...


...Gulou West street

Restauranggatan Gulou West street


Här finns det restauranger runt hela sjön. Bara att välja!

Dags att prova en bar också......


.....man måste ju vila fötterna lite.

Promenad i Hutongområdet Nanluogo


En helmysig restaurang...........


Denna restaurang låg inte alls långt från Förbjudna staden och de
hade dessutom riktigt god mat!

Det finns många portar och korridorer


Hur hittar man ut härifrån??????


11 ikoner på huvudbyggnaden....det är heligt det!


Alla byggnader i Förbjudna Staden har ikoner på taket.
Ju fler dessto mer betydelsefull. Fast ingen byggnad i Kina får ha
fler ikoner än denna.

Vi var inte ensamma precis


Dags att besöka den Förbjudna Staden


P-O med en guldig liten pojke på Wangfujing Rd


Personalgympa innan arbetsdagen börjar


Beijing - Here we come!

Så var det då dags att åka till Beijing. Planet gick 11.55 från Hongqiao flygplatsen, så det var enklast att ta tunnelbanan. Det räckte att vi gick hemifrån strax efter 9.
Resan gick smidigt och vid 3-tiden var vi på vårt hotell. Sun World Hotel på Dengshikou, strax intill den stora affärsgatan Wangfujing. Vi gick ut en sväng för att lokalisera oss lite. Det var en riktigt disig kväll, men behagligt ändå. Vi gick ner till Ti'ananmen Square (Himmelska Fridens Torg). Här marcherade flera grupper med soldater, så vi misstänkte att det kunde vara något vaktombyte någonstans. Till sist fick vi reda på att det var dags för flagghalning. Det var packat med folk som försökte se en skymt av flaggcermonin. Tack vare att P-O är lite längre än standard här så kunde vi se vad som hände genom kameran.
Vi fortsatte söderut. Jag hade hört att det skulle finnas en mycket trevlig restaurang här, där de serverade Peking Anka. Efter lite irrande hittade vi flera restauranger på rad som serverade denna anka. Problemet var ju att vi inte visste vilken som var bäst.....Vi fick ta en chansning..... Visst var det gott, men jag vet ju att det kan vara otroligt mycket godare ändå. Nästa gång får det nog bli Da Dong igen. Fast vi fick lite trevlig musikunderhållning när vi åt.
När vi nu var i denna delen av stan så passade vi även på att gå och titta på Front Gate. Här har jag aldrig varit förut....den var mäktig!
Nu fick vi börja dra oss hemmåt...vi hade visst gått rätt långt ändå... Fast att promenera utmed Wangfujing är riktigt mysigt. Här tittade vi i några matstånd utmed vägen som hade riktiga delikatesser. Spett som var redo att grillas med både skorpinjoner, sjöhästar och kackerlackor....men att se stackarna levande på spetten var en riktigt obehaglig syn.
Efter flygresa och 6 timmar på stan, så var det allt skönt att få komma tillbaka till hotellrummet igen.


Lite andra delikatesser....


....sjöhästar, skorpinjoner och kackerlacker på spett.
Det alldra läbbigaste var att djuren fortfarande levde!!

Front Gate


Lite musikunderhållning.....


....fick vi medan vi åt vår Pekinganka

Huvudingången till Förbjudna staden.....


......hit ska vi imorgon

Dags att hala flaggan!


P-O tar kort över folkmassorna


P-O på Himmelska Fridens Torg...i disig skymning


RSS 2.0