Zhongshan Park - En park som sjuder av aktivitet

Söndag - Idag skulle Kurt äntligen komma hem igen.
P-O och jag ville ändå hinna ut lite innan han kom så vi gav oss iväg redan klockan 9.  
Min fantasi börjar tryta vad det gällde trevliga ställen i Shanghai, men till sist bestämde vi oss för att sticka till Zhongshan Park. Jag hade aldrig varit där själv, men den det kunde ju vara värt ett försök.
Vädret var underbart! Klarblå himmel och varmt, och det formligen sprudlade av liv i parken!
En del höll på med Tai Chi, andra spelade något konstigt spel som såg ut som en blandning av badminton och volleyboll.......fast man sparkade den lilla bollen???? Aldrig sett något liknande! Ett par killar tränade på att gå på lina....och dessutom....till P-O's stora förtjusning, så dansades det. Inte riktigt så som han är van vid att dansa kanske, men men.....han blev riktigt nöjd när en lite kinesiska dansade fram och bjöd upp honom.
I parken kunde man även hyra olika sorters båtar, här fanns en lekplats med hoppborg till barnen och t o m ett litet nöjesfält. Det var ett hellyckat utflyktsmål - Hit måste jag ta Kurt!

Efter några timmar i parken tog vi tunnelbanan tillbaka till Jing'an. Vi kunde inte motstå att ta en liten tur in i den nybyggda "mallen" först, innan vi fikade på ett av caféerna i Jing'an parken. Mallen såg faktiskt riktigt lovande ut.....ytterligare ett ställe som jag vill komma tillbaka till. 

Nu skyndade vi hemåt för att träffa Kurt. Vi hann snacka av oss ett litet tag, men sedan var det dags för lektion i Kinesiska igen. Direkt efter kinesiskan drog vi vidare till Hong Zhuang Teppanyaki där vi skulle äta middag tillsammans med familjerna Verngren och Kjellberg.
Åter en hellyckad dag!

Teppanyaki på Hong Zhuang


Våra nya grannar Hans o Cathrin hängde med


Visst kunde de vara systrar.....Ulrika och Tove


Hong Zhuang Teppanyaki på Donghu Lu


Kurt, P-O, jag och Jerry

En man ville bli fotad med P-O.......


han och hans flickvän hade tyckt om P-O's dans.

Här kan man hyra olika sorters båtar


P-O blev uppbjuden till dans....och han tvekar inte


Det dansas också i Zhongshan Park


Tai Chi i Zhongshan Park


Tai Chi i Zhongshan Park


.....eller kan någon tala om vad hon annars håller på med??

En mulen lördag

Idag fick det bli en mjukstart på dagen. Ibland måste man ju fixa lite där hemma också.
Dessutom hann vi med ett pass på gymmet  innan vi gav oss ut. 
Nu hade vi bestämt oss för att bestiga Lupu Bridge som ligger precis vid World Expo området.  Vädret var inte det bästa, men det kunde ju vara en upplevelse ändå. Det var  det!
Vi fick ta en hiss upp till första steget och sedan var det trappor som gällde.

När vi var klara här försökte vi hitta en trevlig promenadväg så man kanske kunde se lite av Expot, men där hade vi inte någon tur. Dessutom började det regna mer och mer.  Vi bestämde oss för att ta en taxi till Nanjing Lu och gå gågatan tillbaka hemåt för att se alla neonljus. När vi såg neonljusen på The Bund bestämde vi oss emellertid  för att hoppa av lite tidigare. Trots regnet var det vackert, men blöta blev vi. När vi kom till Fyren gick vi in för att värma oss och ta en öl. Vi satt på översta våningen…..det var utomhus , men det fanns ju tak. Vi blev blöta här också……det regnade in från sidorna. Nu var vi så blöta så inte ville vi gå och njuta av några neonljus. Vi tog tunnelbanan direkt till ”vår by” (Wujiang Lu) och åt middag på den lilla restaurangen Gex. Här blir man alltid hjärtligt välkomnad och de har god mat.  Nu kom humöret på topp igen och när vi gav oss iväg kändes det som om vi var vänner med hela personalen.

 


Neonbelysning överallt!


Lupu Bridge - Det var däruppe vi var!


Den trevlige kocken på Gex!


Härligt att komma till Gex och en god middag


Fyrtornet på The Bund - Här sökte vi skydd från regnet


Ursikt från fyrtornet där vi tog en paus med en öl


Det kunde ju varit bättre väder.......


Vi får se det som en träning inför The Great Wall


Visst var det mulet, men det var mäktigt ändå!


Nu ska vi upp på Lupu Bridge


Mot nya äventyr!

Idag fick P-O ge sig ut på egna äventyr på förmiddagen.
Jag skulle spela Mahjong och det vill jag helst inte missa. Så P-O gav sig iväg med kartan i hand, för att ta sig en titt på Jade Buddha Tempel på Jiangning Lu. Jag har aldrig varit där, men nu har P-O kollat upp det och jag har fått se lite kort. Måste se till och ta mig upp dit själv någon gång....kanske när nästa besökare kommer.

Vi strålade samman igen hemma i lägenheten vid 13-tiden och tog en liten lätt lunch innan vi åter gav oss ut på upptäckarstråt. Idag hade jag tänkt visa honom Antikmarknaden och "Bird and Fish Market". Jag hade kollat på Smartshanghai efter  "Bird and Fish Market" och sett att det låg på Jiangyin Lu, så vi tog en taxi direkt dit. Visst såldes där både fåglar och fisk, men den marknad som jag hade tänkt mig sålde ju fåglar och fisk som husdjur. Vi vandrade runt och letade ett bra tag, men sedan fick jag ringa min livlina. Lydia försökte förklara så gott hon kunde vart jag skulle, och till sist hittade vi faktiskt dit. Det ligger på Xizang Lu mitt emot porten till Antikmarknaden. Tyvärr är det inte någon upplyftande syn man möts av när man kommer dit.....de säljer fåglar, fiskar, gräshoppor, sköldpaddor, ekorrar, katter och allsköns gnagare. Visst säljs djuren som husdjur, men det finns inte någon känsla för djurens behov.
Vi passade givetvis på att gå på antikmarknaden också. Det är en mycket populär aktivitet bland Shanghaibor. Fast jag tror inte P-O blev så imponerad precis......frågan var ju om det verkligen var antikviteter????
Efter detta började vi vandringen hemåt. Vi gick förbi både koncerthuset och Shanghai Museum, och tittade in lite i People's Park. Det blev allt några timmars promenad i dag också......
Väl hemma hann vi varva ner lite i lägenheten innan det var dags att ge sig iväg till Bali Laguna i Jing'an Park för att äta middag.
Lydia har rekommenderat den restaurangen tidigare annars hade jag inte vetat att där fanns någon restaurang.Den ligger så fint inbäddad i parken. Det blev åter en god och trevlig middag!


Antikmarknaden på Dongtai Lu


Bali Laguna i Jing'an Park


Shanghai's koncert hus


Shanghai Museum


Gräshoppor verkar vara ett populärt husdjur


Bird and Fish Market på Xizang Lu


Är då detta antikviteter eller bara skräp?


Bird and Fish market på Jiangyin Lu.......


....men inte den vi hade tänkt oss.

Marknad på Jiangyin LuMunkar som tycktes ha en gemensam bönestund


Jade Buddha Tempel


Jade Buddha Tempel


Jing'an Tempel och French Concession

Idag tänkte jag ta med P-O till French Concession, men då kan vi ju lika gärna titta in till Jing'an templet på vägen.
Det var nog något särskilt på gång här idag, för det var gratis entre och kryllade med folk. Tyvärr var inte P-O's guide så väl förberedd så hon kunde berätta vad det var.
Härifrån fortsatte vi söderut mot French Concession. Denna delen av stan är känd för att vara lite mer västerländsk med små lummiga gator. Det skiftar ständigt mellan fashionabla små boutiquer och genuina kinesiska småaffärer. Dessutom är här fullsmockat med små trevliga restauranger. Tvätt som hänger på tork är också ett typiskt inslag....men det är visserligen detsamma över hela stan.
Här var det inte svårt att hitta en restaurang för att få en god lunch. Le Saleya...en av mina givna favoriter...blev valet, och jag tror nog att P-O blev nöjd. Jag drog med mig P-O kors och tvärs på smågatorna. Jag ville ju gärna visa honom Wulumuqi-tanten som hade gett mig kredit, och alla andra trevliga kvarter. Som vanligt blev det många timmars promenerande, men han har inte klagat ännu så det blir nog mer vandrande.....
En liten paus tog vi när vi kom till Baker & Spice bageri på Anfu Lu. Här har jag svårt att gå förbi utan att ta en kaffe och en Pain au Chocolat. Vi hittade många alternativa maträtter i småstånden som kantade gatorna, men riktigt sugna blev vi inte. 
På vägen hem gick vi förbi Hengshan Moller Villa. Det är som ett sagopalats, med en underbar trädgård som är väl värt ett litet stopp. Här kan jag rekommendera att man sätter sig och blir serverad "Afternoon Tea". Nu var det dags för P-O och mig att dra oss hemåt, så något längre stopp blev det inte.
Efter ca 7 timmars rantande på stan var det skönt att komma hem och vila benen lite. Fast kl 7 var vi ute igen....Nu blev det taxi. Vi åt en mycket god och trevlig middag på den australienska restaurangen Kakadu, på Jianguo Xi Lu. 
 

 

Hengshan Moller Villa


Jag som alltid har gett grisöronen till Qajsa......


French Concession


Här tvättas det krabbor!


En fika på Baker&Spices uteservering på Anfu Lu


French Concession


Underbar väggkonst i Jing'an templet


Smiling Buddah


Här finns många gudar att be till


Incentstickor som tänds för att blidka gudarna


Jing'an templet


P-O hälsar på sin kompis i Jing'an templet


En ny dag i Shanghai!

Tisdag morgon och en helt ny dag framför oss!
Idag hade vi bestämt oss för att börja hos skräddaren så vi tog tunnelbanan till Science Technology Museum i Pudong. Visst finns det skräddare i Ludjiabang, men det är mycket lugnare i Pudong. Dessutom litar vi ju på skräddare Sam i stånd K 1-50. P-O beställde en kostym och jag passade på att beställa en kappa. Vi traskade runt lite på "faken", men tog ganska snart tunnelbanan tillbaka till Lujiazui för att dels komma till Super Brand Mall där P-O hade lite ärenden, men även för att komma lite närmare The Oriental Pearl Tower.
När vi kom av tunnelbanan bestämde vi oss direkt för att åka upp i tornet......tänk att man ska behöva få gäster för att det ska bli av att man gör sådant. Det kostade 120:- för att komma halvvägs upp och 180:- för att komma ända upp till toppen. Fast varför göra något halvdant......det är klart att vi ville åka hela vägen upp.
Det bästa var faktiskt halvvägs, på 267m höjd, där man kunde stå på en genomskinlig skiva och titta rakt ner. Visst sög det i magen när man skulle stiga ut på skivan, men när man väl ställt sig där och märkte att det höll, så var det riktigt häftigt.

Efter tornet blev det lunch och lite småärenden inne på "Mallen" innan vi drog hemmåt igen. Jag skulle ju få vatten hemlevererat och var tvungen att vara hemma och ta emot dem. Något förvånad blev jag när vi kom hem och vattendunkarna redan var levererade utan att de varken fått betalt eller fått våra tomma dunkar i retur. Fast de vet ju var vi bor........Skönt, för det brukar vara månadens irritationsmoment att de aldrig kommer när de lovar.

Nu hann vi ge oss iväg en sväng till "Faken" på Nanjing Lu också innan Kurt kom hem. Visst blev det en del handlat, men P-O tyckte allt det var lite svårt att koncentrera sig när de ropade på honom från alla håll och kanter.

När Kurt kom hem stack P-O och han till gymmet och jag gjorde äntligen den där müsslin som jag hade planerat. Det blev pefekt timing.....alla blev klara samtidigt och så gav vi oss ut för att äta en bit mat.
Vi tog en taxi ner till Taikang Lu. Detta är ett av mina favoritområden i Shanghai. Massor med restauranger i små trånga gränder. Vi bestämde oss för att äta på Bali Bali. Sist vi åt där var jag helnöjd.......visst var maten god nu också, men det var verkligen urusel service. Nåväl, vi hade trevligt ändå....efter middagen traskade vi runt lite i gränderna innan vi valde ett litet mysigt ställe där vi slog oss ner. Här blev det en Irish Coffee och en liten efterrätt. När tiden var inne drog vi vidare till The Melting Pot....allt enligt Frida rutiner.....Det var Frida som introducerade oss för både Taikang Lu och The Melting Pot. The Melting Pot ligger nämligen alldeles intill detta området och här drar de igång med live musik vid 10/halv 11 tiden. 
Vi beställde en varsin drink och slog oss ner.......strax kom en från personalen fram och sa att han skulle betala för oss den kvällen. Det är vi inte vana vid!!!!
Varför.........var det för att Kurt hade snackat med honom om när Frida spelade där, eller var det helt enkelt för att de gillar att ha västerlänningar till kunder??

Detta var en helt fantastisk dag från början till slut...... 


Snart ska vi upp i det där klotet...och lite till.


Högre än The Financial Center!


Där nere var vi nyss!


Rondellen vid Lujiazui sett lite grand från ovan


P-O är i sitt esse i Asiens största Mall


Taikang Lu är helmysigt


Taikang Lu är helmysigt


P-O försöker sig på en flirt.......


med en kvinna från partiet, men hon ser rätt kylig ut.

Kommune på Taikang Lu


Känner lite nostalgi.....här hade Frida sin avskedsmiddag i
våras, innan hon lämnade Shanghai.

En Irish coffee och efterrätt på Taikang Lu


Lite live musik på The Melting Pot


P-O i Shanghai!

Äntligen......vår första gäst i Shanghai!
P-O kom faktiskt hit innan jag kom så det blev Kurt som tog emot honom på flygplatsen. När jag sen kom hem och knackade på min dörr, så blev jag emottagen av P-O.
Lite udda, men inte dessto mindre trevligt!
Nu skulle vi sätta honom på prov med en gång. Vi gick ut för att äta middag på en genuint kinesisk restaurang. Här gällde det att äta med pinnar........inte så lätt med halkiga nudlar precis......Efter ett tag blev vi lite oroliga för att han inte skulle få i sig någonting, så vi beställde in en gaffel.

Så blev det då måndag morgon och jag skulle guida P-O i Shanghai. Vad ska vi hitta på? Jag har ju inte riktigt vanan inne på att guida i denna staden ännu.
Vi började med en liten rundvandring i ca 6 timmar för att få en liten överblick. Först ner mot gamla stan och de kvarter som jag tycker känns som genuint kinesiska. Vidare till den del som låg innnanför de ringmurar som en gång i tiden omgärdade det ursprungliga Shanghai. Denna del har visserligen blivit nerbränt ett flertal gånger och blev senast uppbyggt 1994. Här finns däremot en liten oas......Yu Yuan Garden. Detta är ett feudalt hem från 1500-talet som faktiskt har blivit bevarat. Det sägs ha tjänstgjort som en risdepå under Kulturrevolutionen och undgick därför att brännas ner. Det är en härlig trädgård med massor med vatten, stenar och bonsaiträd.
Vidare härifrån gick vi ner mot The Bund, strandpromenaden utmed floden som skiljer Puxi från Pudong. Här får man se den traditionella skylinen över Shanghai med The Oriental Pearl Tower som främsta kännetecken. Härifrån drog vi sedan hemåt utmed den stora affärsgatan Nanjing Lu. Nu började vi allt bli lite hungriga, men alltför kinesisk ville vi inte ha.....vi hittade till sist en liten restaurang där vi beställde en varsin pizza.
Nu fick P-O hänga med för att jag skulle proviantera lite. Det var ju dags att fixa müssli och idag hade vi bestämt oss för att äta middag hemma. Vi tog först svängen om den lilla internationella mataffären Feidan och sedan till min lokala mataffär. Idag skulle Kurt och jag ha lektion i Kinesiska igen så det hanns inte med några restaurangbesök. Fast vi hade nog varit ute så det räckte för dagen ändå. 

  

Dit upp vill jag!


Himmel, jord och vatten.


Himmel, jord och vatten står för fulländning.
Stenarna står för jorden, bonsaiträd för moln(himmel) och
vattnet är kanske rätt givet......

Yu Yan Garden


Gamla stan i Shanghai


En liten rundtur i "Gamla stan" i Shanghai måste man ta, även
om denna gamla del uppfördes runt 1994.

P-O ger det lejoninnan en kram


Att portarna vaktas av en lejon hane och en lejon hona är mer
regel än undantag. Honan har alltid ett barn och  hanen en boll.
Bollen representerar affärer och inte lek.........om det nu var
någon som trodde det.

På väg till gamla stan


Det är på vägen till Gamla Stan som man kommer igenom den
riktiga gamla stan.

Massor med guldfiskar och en liten sköldpadda


En av våra trevliga vakter på Ladoll


Äta med pinnan är inte så lätt.....


Här gäller det att ligga i hårdträning P-O

En dag till för njutning!

Lördag....denna dagen skulle jag bara skämma bort mig själv.
Liten missräkning blev det visserligen när gymmet var stängt. Jag som hade gått upp extra tidigt bara för att hinna med det. Fast skam den som klagar!
Klockan 10  träffades Cathrin och jag på gården och så gick vi till Yili Massage som ligger på vårt område. Det var första gången för Cathrin och andra för mig. Här fick vi en hel timmes underbar massage för 150 kronor. Lite smått medtagna, tog vi en lugn promenad ner till French Concession där vi åt lunch på den franska bistron Le Saleya. Här var vi bara ett stenkast ifrån "Sincere & Lively Nail Care" på Julu Lu. Ett litet krypin, men med mycket professionell personal. Kerstin visade mig det här stället förra fredagen. Nu ville jag dela med mig till Cathrin, som aldrig tidigare fått vare sig pedikyr eller manikyr. Jag var ju ändå "erfaren" på pedikyrsidan.....fast manikyr hade jag aldrig fått förr. Bara en vecka sedan jag fick pedikyr sist, men varför inte. Det blev både manikyr och pedikyr för oss båda två.
En timmes pedikyr för 108:- och manikyr för 60:-. Helt överkomligt tycker jag.
Vi hade planerat att gå på lördagsdrinken tillsammans, men all den där omvårdnaden drog ut på tiden och vi ville bara njuta. Istället för att stressa iväg till Barbarossa tog vi det lugnt och gick istället och satte oss på den lokala Italienska krogen Gex. Efte en god middag och ett par glas vin skiljdes vi åt för att slappa lite var och en på sitt håll.
En underbar dag och kväll!

Idag är det packning och städning som gäller, sen drar det iväg till Sverige.

Yili Massage på Xinzha Lu


RSS 2.0