Vinmahjong och ändrade planer

Ja, igår var det alltså dags för min första vinmahjong. Denna gången var det hos Kerstin.
Alla hade med sig en varsin flaska vin och Kerstin bjöd på mat. Mycket gott och trevligt....ända tills telefonen ringde och det visade sig att en av mina döttrar är sjuk.

Jag lämnade sällskapet med en gång för att komma hem och rådslå med Kurt om hur vi skulle göra. Han bokade omedelbart om min biljett, så nu flyger jag till Sverige redan imorgon.
Det blir bara ett par veckor tidigare än beräknat, men det känns ju inte roligt att vara här om man känner att man behövs mer hemma i Sverige.

Så jag vill bara säga "Hej då" om jag har några bloggläsare. Jag kommer förhoppningsvis tillbaka i augusti.


Vinmahjong hos Kerstin!


Två sköna dagar

Både igår och idag har jag haft lugna sköna dagar. 
Igår hade jag bara en planeringslunch. inplanerad. Det blev i och för sig en rätt lång lunch, dryga 3 timmar.
Vi var 6 damer som tyckte att vi skulle gå igenom vad vi hade sett utav Shanghai's sevärdheter och jämföra erfarenheter. Man blir ju lite hemmablind efte ett tag och det kan vara lite svårt att hitta på något nytt. Dessutom är det ju trevligt att sticka iväg på lite gemensamma utflykter.
Det bestämdes en fika-utflykt till Century Park på tisdag i nästa vecka. Det hänger jag inte med på, för då ska jag med på SEA's utflykt till en Textilfabrik. Veckan därefter bestämde vi att göra en fika-utflykt till Botaniska Trädgården. Dit hänger jag definitivt med. Där har jag aldrig varit!

Idag har varit en riktig slappedag. Jag tog mig en sväng ner till nagelstället och fick en manikyr. Det blev lite lagom strosande på vägen tillbaka, för vädret är helt underbart. Jag vågade mig in i en del kvarter som jag aldrig har gått i förut. Det är så lätt att missa vissa områden, man vet ju inte om det går att komma igenom, eller om gatorna bara leder in i folks hem.
Jag gick in igenom en öppning i Maoming Lu för att snedda upp till Wei Hai Lu. Efter att ha frågat om vägen några gånger så kom jag ut igen. Det var riktigt fashionabla kvarter.....fast ändå kinesiskt!
Från Wei Hai Lu gick jag in genom grinden till Taixing Lu. Detta har blivit min favoritgata!
Det var faktiskt Elin o Mattias som upptäkte att man kunde komma igenom här, när de var på besök i förra månaden. Denna gatan utmynnar i "Vår lilla by" på Wujiang Lu.
När jag kommit hit bestämde jag mig för att slå en signal till Kurt. Det var efter hans lunchtid, men jag ville bara höra hur det stod till...............Jodå, han stod ca 20 m bakom mig och skulle precis ut på en försenad lunch.
Det blev en trevlig lunch tillsammans med Kurt och hans kollega. Nu sitter jag här hemma igen, men strax ska jag ge mig iväg på min första Vinmahjong. Vin och spel kan väl aldrig slå fel?!

Tittade in i kvarteren vid Maoming Lu/Wei Hai Lu


Vissa saker är sig likt i alla "Kinakvarter"


Mycket välordnade "kinakvarter"


Wei Hai Lu - Här kommer man in till Taixing Lu


Södra Taixing Lu möter Wei Hai Lu


Taixing Lu


Taixing Lu på väg mot Wujiang Lu


"Vår by" på Wujiang Lu


Ny vecka - Nya aktiviteter

Måndag morgon och dags för Coffee Morning med SEA.
Jag har bara varit med på Coffee Morning en gång tidigare, och det var när jag skulle gå med i SEA. Det är helt enkelt lite mingel med lätt förtäring. Vissa resebyråer är representerade och presenterar sina temaresor. Det är försäljning av vissa kinesiska produkter och även försäljning av en del varor från andra länder, som har återförsäljare som är medlemmar i SEA.
Det bästa för min del var att jag fick lite ideer om vissa resmål. I år vill jag få chansen att se lite mer av Kina, och jag vill inte vara ute i sista minuten.
Det varade inte längre än till kl 12, så jag hade ändå god tid på mig att skriva blogg och gå till gymmet, innan vi skulle ut med Anders o Birgitta från Karlstad o Stora Enso.
Vi hade bokat bord på Lost Heaven, ett säkert kort.....trodde jag. Tyvärr verkade det som om de försöker få in lite väl mycket gäster. Trots att vi hade bokat till kl 19, fick vi vänta i 40min.
Maten var god och servicen också, men när vi hade betalat och satt kvar några minuter, så bad de oss faktiskt att vi skulle gå, för de behövde bordet. Lite dåligt, tycker jag.....Fast kineserna är ju väldigt rakt på sak.
Efter Lost Heaven gick vi till JZ Club. Det var ju måndag och vår svenske kapellmästare skulle köra jazz med sitt storband. Lika bra som vanligt!
Nu passade vi också på att köpa biljetter till torsdagen den 31:e. Då ska Nisse Landgren och Victoria Tolstoy framträda. 

Idag, tisdag var det dags för bokklubben igen. Igen och igen...förresten....det är första, och enda gången som jag är med denna säsongen. Jag har läst alla böckerna, fast jag har ju inte varit här så mycket. Nu var det dags att bestämma böcker till nästa säsong. Fler böcker där intrigen utspelar sig i Kina! Toppen!
Det blev bara en förmiddagsaktivitet idag också. På vägen hem handlade jag lite mat. Nu kommer det att bli hemlagat några dagar. Man blir lite trött på att gå ut och äta faktiskt!

SEA Coffee Morning med Kerstin o Lydia


Försäljning, fika o mingel på SEA Coffee Morning


Härlig jazz med vår svenske kapellmästare!


Med Anders o Birgitta på JZ Club


Fredag, lördag och söndag

Nu var det slut på de lugna dagarna.
I fredags var det dags för Mahjong igen, fast denna gången med en liten extra twist. Vi började med vinprovning! Det var Anita som skulle ha Mahjongen. Hon är Munskänkare och ska snart flytta hem igen, så hon tänkte att hon skulle tulla lite på sitt vinförråd. Efter vinprovningen bjöd hon på lunch, och sen drog vi igång med Mahjongen efter det. Ett mycket trevligt koncept!
Vid 3-tiden var jag hemma igen......det gäller att utnyttja dagen. Jag fick några timmar att ta igen mig på innan vi skulle träffa Lydia och Wille på den Italienska restaurangen Pane e Vino, på South Maoming Lu. En genuint Italiensk restaurang som var en ny bekantskap för oss.

På lördagen hade Kurt och jag bestämt oss för att vi äntligen måste komma oss för att köpa en skrivare. Det blev en härlig promenad till Media Mart som ligger på Huai Hai Lu. För 399:- fick vi en HP kopiator/scanner/skrivare som vi är mycket nöjda med. Äntligen....varför har vi dragit ut på det?!?
På lördagskvällen var det Vårmingel med Svenska Klubben på Urbn Hotel. Vi hann med en sväng till gymmet också innan det var dags att dra dit. Det kom ca 80 svenskar! I höstas tyckte jag att jag hade ganska bra koll på Svenska Klubben-folket.....det har jag inte längre.....
Minglet var mycket trevligt! Vi var ganska många som också tänkte äta på detta ställe, som faktiskt brukar ha riktigt god mat. Det kan jag inte rekommendera att man gör längre. Maten hade verkligen shangserat....eller berodde det på att managern var berusad? Det var sista gången vi åt här. Minimala portioner med smaklös mat.....icke, icke.

Så var det då söndag och dags för Kinesiska-lektion på morgonen. Det är alltid lika roligt, fast jag vet inte om vi lär oss så mycket. På eftermiddagen hade vi bokat in oss på en guidad tur med Spencer Dodington. Denna gången skulle vi få lära oss lite om byggnaderna på Pudong-sidan. Mycket spännande!
Det gjordes en planering av Ludjiazui området 1988 och den har följts. Det finns inte utrymme att bygga någonting mer än planerat, vare sig över eller under jord. God Fengshui har haft stor betydelse för planeringen. Det ska vara balans mellan Yin och Yan (Kvinligt och manligt, runt och fyrkantigt), det ska vara symmetriskt och huvudingången ska ligga i söderläge. Om inte detta efterföljs så kan det vara svårt att få folk att arbete i byggnaderna.
Det har inte varit lätt att bygga på området eftersom det bara är lerbotten. För att det ska bli stabilt finns därför ca 25% av byggnaderna under jord. Ser man då på dessa skyskrapor så känns det nästan overkligt.
Uppbyggnaden av området började 1994 och ska vara klar 2014.
Den första byggnad som byggdes var Oriental Pearl Tower(1994). Då ansåg man att hela området hade en alltför maskulin utstrålning, därför fick också Pearl Tower runda former. 
Jinmao byggnaden byggdes 1999 och ska föreställa en penna. Den låga delen av byggnaden föreställer en öppen bok. Detta symboliserar att 2000-talets historia ska skrivas.  
Financial tower, eller flasköppnaren som den också kallas, blev klar 2008. Då hade bygget stått stilla i 5 år. Det var ritat av ett Japanskt företag och de hade planerat att öppningen i toppen skulle vara rund för att symbolisera den Japanska flaggan. När Kineserna kom underfund med det, stoppades bygget. Det kändes inte värdigt att Kinas högsta byggnad skulle vara krönt med Japans flaggan. 
Nu pågår för fullt bygget av vad som kommer att bli världens näst högsta byggnad. Den högsta byggnaden är Burj i Dubai (828m högt, 164 våningar). Denna byggnaden kommer "bara" att bli 600m hög och ha 126 våningar.
Det är en Eco-byggnad med en beräknad livslängd på ca 200 år. Den kommer inte att vara klar förrän 2014 och då kommer vi nog att ha flyttat hem igen. Kanske en anledning till att åka tillbaka......
Söndagskvällen avslutade vi sedan med en trevlig middag med Håkan och Tore på Sichuan Citizen.

Vinprovning hos Anita kl 10 på morgonen


Mitt i Shanghai!


Så mycket vackra parker!


Det satsas mycket på blommor och grönt....


.....här finputsas träskulpturerna.

På väg hem med våra nyinköpta prylar!


Äntligen har vi köpt skrivare och hötalare!


Guidad tur med Spencer Dodington i Ludjiazui


Byggnad på Puxi sidan med en krona....


....kronan ska egentligen föreställa en lotusblomma.
Denna byggnad har alltid påminnt oss om "The King and Queen"
i Atlanta. Nu fick vi bekräftat att det är samma arkitekt och att
inspirationen kommer just därifrån.

Shanghai Convention Center stod färdigt 1997.....


......detta Convention Center byggdes för att man skulle fira att
Honkong skulle återlämnas till Kina. Det var ju långt ifrån alla
kineser som ville, som hade råd att åka till Hongkong för att fira.

93 våningar, snart 126 våningar och 88 våningar.....


....Tre betydelsefulla byggnader intill varandra.
För närvarande är Financial Tower t.v. Kinas högsta byggnad
med sina 93 våningar. Jinmao Tower t.h. har 88 våningar.
Byggnaden i mitten kommer att få 126 våningar och blir då
världens näst högsta byggnad efter Burj Dubai.

Denna Eco-Skyskrapa kommer att stå färdig 2014....


.....Detta blir den sista byggnad som byggs i Ludjiazui området,
sedan finns det inte mer att bygga på vare sig ovan, eller under
marken. Denna Eco-byggnad med en förväntad livslängd på 200 år,
kommer att ha terasser med trädgårdar med viss regelbundenhet
utmed hela tornet, som ska hjälpa till med klimatiseringen.
 

Middag med Håkan o Tore på Sichuan Citizen


Två lugna dagar i Shanghai

Tisdagen, min första lediga dag i Shanghai. Dags för manikyr och pedikyr! Tänk sådana vanor man kan få......
Nu är det fint väder igen, ca 25° och sol, så det är perfekt promenadväder. Det blev en sväng till nagelstället och så förbi Barnmarknaden på vägen hem. Det känns bra för saknaden av de små barnbarnen att få handla lite kläder till dem, för nu längtar jag tyvärr hem........
På kvällen hade vi kinesiska igen. Det är verkligen glest mellan gångerna, men det är roligt, och man vill ju åtminstone hålla det lilla vid liv som man har lärt sig.

Imorse gick vi upp lite tidigare än vanligt, för Kurt skulle till Beijing på affärsresa. Det blev en lugn morgon för mig, och ändå hann jag med en sväng på gymmet innan det var dags att gå till Svenska Klubbens lunch på Coconut Paradise. Coconut Paradise var en ny bekantskap, med mycket god thailändsk mat och en härlig innergård. Den ligger på 38 Fumin Lu inte så långt ifrån Julu Lu. Hit vill jag definitivt igen!
Jag slog följe med Stina och Marita på vägen hem. Hem till en ensam eftermiddag och kväll......det känns allt lite tomt, men det kan nog behövas ibland det med.

Rosa näckrosor


Många vackra parker


Shanghai är inte bara höghus


Coconut Paradise - Lunch med Svenska Klubben


.....Marita och Stina, två trevliga kvinnor som varit med på lunchen.
Coconut Paradise är en Thailändsk restaurang på
38, Fumin Lu (nära Julu Lu). Väl värd ett besök!
De hade dessutom en mycket fin uteservering.

På utflykt med SEA

Så var det dags för en heldagsutflykt med SEA igen.
Denna gången skulle vi till Shanghai Flower Port som ska vara en storslagen park med mängder av tulpaner så här års. Tyvärr var inte vädergudarna med oss denna gången. Efter en vecka med högsommarvärme, så hade alla tuplanerna blommat över, dessutom regnade det just denna dag. Man kan väl inte påstå att parken visade sig från sin bästa sida.
Efter att ha strosat runt här ett tag med regnkläder och paraplyer, så föreslog reseledaren att vi skulle köra vidare till världens största containerhamn. För att komma dit skulle vi köra över en bro som är 31km lång. Det tyckte vi alla lät spännande! Vi packade in oss i bussen och körde en timme till. Det var som att komma till Bohuslän, med klippöar ute i havet. Riktigt trevligt! Vi längtade alla efter att få komma ut och ta en promenad. Fast.....tji fick vi! Här fanns det vakter som stoppade oss, och av någon anledning fick vi inte köra upp till den utkiksplats som fanns utmärkt här.
Ville vi ta kort så fick vi ta det genom fönsterna i bussen.....
Man kan nog säga att denna utflykten blev totalt misslyckad, men vi hade ändå mycket trevligt!
Det viktigaste är ju trots allt trevligt sällskap!

Flower Port i Shanghai


Holland och palmer?


Bohuslän eller världens största containerhamn?


Underbara Thailand!

Så är vi då tillbaka i Shanghai igen efter en underbar vecka i Thailand.
Jag hade nästan glömt vad det är som är så fantastiskt med detta landet. Vet inte om man kan träffa så behagfulla människor, få så fin service, god och billig mat, och hitta ett så behagligt klimat någon annanstans i världen?? Nu kom vi ändå i början på monsunperioden....och visst regnade det en hel del, men det var mycket behagligt ändå.
Vi kom bara hit för att slappa, sola och bada....och det gjorde vi.
Resorten som vi bodde på, Katathani Phuket Beach Resort, hade allt man kunde önska sig. Här fanns 4 pooler, petanque banor, 2 gym, 6 barer och 6 restauranger.......dessutom låg det helt utmed stranden.
På 3 av restaurangerna var det musikunderhållning. Fast, jag kan ju inte påstå att det var så mycket drag i underhållningen. Det var definitivt inte högsäsong, så det var rätt tomt på restaurangerna. Trots det fick vi dansa en hel del.....även om det bara var vi på dansgolvet. Det var mycket uppskattat av musikerna!
Några kvällar gick vi ner till den intill liggande byn Kata Town. Den största behållningen här var Café Opera. Ja, ni får saga vad ni vill om svenska restauranger utomlands, men detta var ett riktigt guldkorn. Det drevs av en kille med thailändskt ursprung, som är född och uppväxt i Sverige. Han var mycket trevlig och maten (både thailändskt och svenskt) var helt fantstisk! Det alldra bästa med detta stället var ändå Nino Obenza, en filipinsk trubadur som sjöng som en gud och bjöd på sig själv i stora mått. Han underhöll från 7 till halv 1, med bara en kort paus för att äta. Vi kunde inte slita oss härifrån förrän han hade sjungit sista låten.

Anledningen till att vi åkte på denna hastigt inplanerade resa var ju faktiskt för att fira Kurts födelsedag. Den 6 maj var vår sista dag och då hade jag bokat en Candellight Dinner på Fisherman's Wharf. En mycket trevlig restaurang på området. När vi gjorde oss färdiga för att gå till restaurangen fick vi en liten överraskning till hotell rummet. En flaska Champagne från Elin o Mattias i Sverige. Mycket gott o trevligt!
Vi blev allt lite överraskade när vi kom till restaurangen. Vi fick sitta i en helt egen del och det var en mycket romantisk uppsättning. Maten var dessutom över alla förväntningar. Det kunde bara inte ha varit bättre!
Det blev lite dans här också....vi hade ju faktiskt ett helt eget dansgolv.
Mycket nöjda efter middagen, gick vi hemåt utmed havet, och innan vi gick och la oss blev det ett sista dopp i poolen.  
Nästa morgon blev det en snabb frukost och så blev vi upphämtade kl 7 på morgonen för återfärd till Shanghai.

Underbara Thailand!


"Vår egen pool" sedd från balkongen


Ytterligare en pool - Totalt 4 pooler på området.


På restarurang Seacrest åt vi många goda luncher....


.....fast på kvällarna var den bara avsedd för bröllop.

Vår frukost serverades på restaurang Cinnamon


Vågorna var vilda, men härliga....


....fast, man fick bada med förstånd.....

Jamaica stämning i Thailand....


....med rastafari killar, Reaggie musik och servering på stranden.

Strandservering för att titta på solnedgången....


på stranden vid Kata Town....fast det var ju rätt mulet förstås.

Nino Obenza på Café Opera i Kata town


Candelight Dinner på Fishermans Wharf


Maten var helt fantastiskt god!


Vi fick t o m en liten svängom till toner från husbandet


Ett farväl till havet - Imorgon åker vi tillbaka


RSS 2.0