Sista veckan i Shanghai

Nu sitter jag i Sverige och skriver. Mitt sista inlägg för året försvann. Det är något problem med blogg.se, så ni får ha överseende med min komprimerade text. Det går nämligen inte att byta stycke när jag själv vill..... Dessutom har sparfunktionen försvunnit, så om något händer innan jag skrivit klart, så försvinner allting. Precis det hände i fredags morse när jag hade ansträngt mig för att vara effektiv och skriva färdigt mitt inlägg innan jag skulle ta flyget till Sverige. Jag får göra ett nytt försök nu.........................Det var som sagt min sista vecka i Shanghai och jag ville både få träffa vänner och få lite saker fixade i lägenheten. Dessutom skulle jag ju ha en heldag tillsammans med Agneta och Mats som var på besök i Shanghai denna veckan. Måndagen fick bli fixardagen. När man ska fixa något här, så är det bara till att ringa fastighetsskötaren. Det enda jobbiga med det är att man måste hålla sig hemma. Tisdagen däremot skulle jag träffa Lydia och Cathrin på lunch. Vi träffades på Nova på Dagu Lu. En fransk restaurang med mycket god mat, och dessutom prisvärd lunch. 3-rätters med ett glas vin för 108:- tycker jag är helt överkomligt. Efter lunchen tog vi en rask promenad till Spin på 360 Kanding Lu (i korsningen med Shaanxi Lu). Spin är en affär med keramik och porslin som jag har hört så mycket gott om. Både Cathrin och Lydia hade varit där flera gånger.
Det var verkligen en imponerande affär. Så mycket vackert! Det blev inget handlat, för jag kunde inte bestämma mig för vad som jag helst ville ha.
På onsdagen var det dags för min heldag med Agneta och Mats. De hade redan varit på sightseeing med National Geographic under 2 dagar i Shanghai, men jag hade några andra platser som jag ville visa dem. Klockan halv tio mötte jag dem vid deras hotell och så tog vi en taxi direkt till South Bund Fabric Market vid Lujiabang Lu. Här kan man sy upp kläder, men jag ville visa dem de kinesiska kvarteren i detta området. Jag blir nog aldrig trött på att strosa runt i de här kvarteren. Här finns alltid något nytt att se.
Det har blivit höst här också nu, men vi hade tur med vädret. Det var en härligt krispig höstdag! När vi kom till Henan Lu kände vi oss nöjda med de här kvarteren. Visst är det spännande att gå här, men ljudnivån är ganska hög. Nu tog vi en taxi till lite andra kinakvarter, nämligen Tianzifang vid Taikang Lu. Det började närma sig lunchtid och här finns många trevliga restauranger och dessutom en hel del små affärer. Lite mer sofistikerade kvarter, skulle man kunna säga......
Här hann vi även med lite tea provning.
Efter lite shopping och en god lunch tog vi en taxi till ytterligare en variant av ombyggda Lilongs (Hutongernas motsvarighet i Shanghai). Nu var det konstkvarteren vid Moganshan Lu, ShanghART. Här hade jag aldrig varit förr, men Agneta och Mats är mycket konstintresserade och ville gärna hit. Det var väl värt ett besök!
När jag insåg hur estetiskt intresserade Agneta och Mats var, så kunde jag inte låta bli att ta med dem till Spin, där jag hade varit dagen innan. Det blev en fullträff! De blev minst lika förtjusta i den affären som jag. Här blev det handlat minsann! Det gick bra att skeppa direkt till USA.
Efter Spin skilldes vi åt. De tog en taxi till hotellet och jag tog en promenad hem. Fast en dryg timme senare strålade vi åter samman hemma hos oss. Efter ett glas vin tog vi en taxi till Brick på Sinan Lu för att äta en god middag. Sedan var det dags att ta sig ner till floden för att se The Bund by Night.
Vi promenerade tillbaka längs Nanjing Lu, men klockan hade redan hunnit bli tio så ljusen var delvis redan släckta. Denna delen av Shanghai somnar tidigt. Vi gick inom det anrika Peace Hotel.
Här var det liv i Jazz-baren.....detta är ett av de ställen som Kurt och jag planerar att besöka någon gång, men då gäller det att boka bord. Ikväll blev det inte, för Agneta och Mats skulle vidare på sin resa i Kina tidigt på torsdagsmorgonen, Torsdag var min sista hela dag i Shanghai. Nu gällde det att packa......fast jag ville också träffa Annika en sista gång. Hon ska flytta tillbaka till Jönköping i december, så det var sista chansen att träffa henne i Shanghai. Vi sågs uppe vid Portman Hotel för att äta lunch på en "liten" dumpling restaurang som ingen av oss hade provat tidigare. Den låg lite undangömd intill Starbucks, strax bredvid denne lille fiskare.
Det var ingen "liten" restaurang som vi hade trott, men det var mycket gott och billigt. Hit vill jag defenitivt komma igen. Vad den heter kan jag inte säga, för visitkortet ligger givetvis i Shanghai. Det får bli nästa gång.
Nästa gång jag träffar Annika, kommer nog att bli i Jönköping eller Djuvanäs. På torsdagskvällen gick Kurt och jag ut och åt middag på Gex tillsammans som en liten avslutning innan jag skulle åka hem till Sverige.
Det är med blandade känslor som jag åker tillbaka så här tidigt (2012-11-07). För visst vill jag hem till barn och barnbarn, men det känns inte roligt att lämna Kurt.
Det är som att leva i två skillda världar.

Min sista helg i Shanghai år 2012

Så var det då lördag! Det blev en lugn dag med bloggande, vi pluggade lite kinesiska och gick till gymmet. Det enda ärende jag hade var att sticka till Fejken för att köpa lite tingeltangel till kvällen. Ikväll skulle vi på Glamour-fest med Svenska klubben och det skulle vara så glittrigt som möjligt!
Nu fick vi äntligen träffa Lydia och Wille igen. Vi har ju inte träffat dem sedan Kunjerbapasset i Xinjiang. Här står de och pratar med pappan till Svenska Klubbens ordförande, som var på tillfälligt besök.
Det var många kära återseenden.
Cathrin, Stina och Patrik hade vi inte heller träffat på länge. Minglet var slut redan klockan 8 och för att vara säker på att få fortsätta kvällen med våra vänner, så hade jag bokat bord för 20 personer på Lost Heaven. Det var många som ville med, så det var knappt vi fick plats själva. Efter Lost Heaven hade vi tänkt fortsätta, för att dansa någonstans...........fast nu visade Shanghai sin begränsning. Regnet vräkte ner när vi kom ut för att ta en taxi........ Då finns det knappt några bilar att få tag i. Till slut fick vi trots allt tag på en taxi, men då gällde det att ta det säkra före det osäkra och åka hem med en gång. Det kanske var lika bra för oss, för klockan 10 på söndagsmorgonen skulle vi ju ha kinesiska. Det är nästan alltid lika roligt med kinesiskan även om vi inte gör några direkta framsteg. Efter kinesiskan gick vi ut i det härliga höstvädret. Temperaturen har sjunkit markant och börjar närma sig 15 grader.
Fast jag klagar inte på hösten. Luften är så krispig och klar.
Det blev en lugn promenad genom parkerna ner till "Barnmarknaden". Det gäller ju att köpa på sig, nu när jag ska hem till alla barnbarnen. Vi gick Dagu Lu hem och bytte ut några filmer som vi inte var nöjda med kvaliten på. Inga problem att byta! Han påpekade att jag var en sådan bra kund, så jag skulle bara komma tillbaka med filmerna så fort det var något jag inte var nöjd med. Har jag verkligen köpt så mycket film??? På vägen gick vi förbi den lilla söndagsmarknaden på övergångsstället vid Dagu Lu/Chengdu Lu.
Vi stod också och beundrade fönsterputsarna ett tag. Här får man inte vara höjdrädd.
Efter den sköna promenaden gick vi hem och inväntade att Agneta och Mats skulle ringa. Agneta och Mats är våra gamla vänner från studentkorridorlivet. De bor i USA och är på en 3 veckors resa i Kina med National Geographic. Det var 3 år sedan vi sågs sist, och idag skulle de komma till Shanghai! Klockan 7 mötte vi dem på deras hotel och gick ut och åt en god middag på Bella Napoli!
Det var verkligen trevligt att få träffa dem igen. Nu har de 2 fulla dagar med researrangören, men på onsdag är det min tur att ta med dem ut.
2012-11-05 @ 11:48:47 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


En arbetsvecka i Shanghai

Så var det då måndag igen. Jag skickar iväg Kurt till jobbet och sitter själv kvar och smälter frukosten en stund innan jag sticker ner till gymmet. Idag hade jag bestämt med Kerstin att vi skulle träffas till lunch. Vi bor rätt långt ifrån varandra, så vi bestämde oss för att mötas någonstans på mitten. Det blev en promenad på ca 45 minuter och så sågs vi på Bella Napoli halv 1.
Denna restaurangen måste man nog känna till för att hitta till. Den ligger på 946 Changle Lu. En riktigt trevlig, genuint italiensk restaurang, med en mysig innergård.
Efter lunchen tog vi en sväng till Wulumuqi-tanten för att göra lite inköp. Wulumuqi-tanten är en kinesisk kvinna som har insett västerlänningarnas behov av västerländska varor. Det går så bra för henne så hon har utökat sitt "hål i väggen" till 3 "hål i väggen". Här stöter man alltid på andra svenskar. Nu hade jag en timmes promenad hem igen. På vägen gick jag inom lite andra små mataffärer. Man får ju passa på att proviantera när man hittar mat man vill ha. Denna veckan skulle det i första hand bli hemlagat och så kände jag för att vara lite huslig och baka. Tisdagen var jag faktiskt hemma och städade, putsade fönster och bakade. Inte många sådana dagar i Shanghai precis! På onsdagen hade jag bestämt med några damer att åka ut till gardinmarknaden. Det finns marknader för det mesta här. Den ligger lite utanför stan, men en av kinnorna har bil och chaufför, så vi fick åka med henne. Här fanns det tyger må ni tro!
Anneli som är ansvarig för allt pysslande i Svenska Klubben är en mycket flitig besökare här.
Min främsta anledning till att åka hit var duktygerna. För 20:- metern får du ett snyggt duktyg. De fållar dukarna också för en ringa peng. Jag köpte 5 dukar i olika storlekar och de andra kvinnorna köpte på sig en hel del de också. Det blev för mycket för att de skulle kunna sy allting dirtekt så det fick bli ett återbesök på torsdagen. Torsdagen flög förbi. Först fixa naglarna inför helgen och så ut till tygmarknaden. Det blev inte mycket tid över.......dessutom skulle jag ju ställa iordning lite inför Mahjongen på fredagen. Denna gången skulle vi vara hos oss. Det är alltid lika roligt att få spela mahjong, men ack så dåligt jag spelar.....jag skulle behöva träna mycket mer! Vi åt en mycket god lunch på Gex efter Mahjongen och sedan återvände jag till en tom lägenhet.
Jag som hade tänkt ta kort på mina kära vänner när vi spelade, nu fick jag ta kort på ett tomt bord istället. Snart fredag kväll! Nu blev det till att förbereda en Janzons Frestelse, invänta Kurt och så bar det iväg till Daning Theater och Rhapsody in Rock med Robert Wells.
Vi åkte dit tillsammans med Ann-Louise och Lars. Robert Wells är verkligen en virituos! Han hade en del gästartister också, bl a en finsk sångerska som heter Saara Alto.
Efter showen tog vi en öl med Ann-Louise och Lars sen var det dags för sängen. Imorgon väntar ju Glamour Night med Svenska klubben!
2012-11-03 @ 05:56:42 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


RSS 2.0