Fredag, lördag och söndag

Nu var det slut på de lugna dagarna.
I fredags var det dags för Mahjong igen, fast denna gången med en liten extra twist. Vi började med vinprovning! Det var Anita som skulle ha Mahjongen. Hon är Munskänkare och ska snart flytta hem igen, så hon tänkte att hon skulle tulla lite på sitt vinförråd. Efter vinprovningen bjöd hon på lunch, och sen drog vi igång med Mahjongen efter det. Ett mycket trevligt koncept!
Vid 3-tiden var jag hemma igen......det gäller att utnyttja dagen. Jag fick några timmar att ta igen mig på innan vi skulle träffa Lydia och Wille på den Italienska restaurangen Pane e Vino, på South Maoming Lu. En genuint Italiensk restaurang som var en ny bekantskap för oss.

På lördagen hade Kurt och jag bestämt oss för att vi äntligen måste komma oss för att köpa en skrivare. Det blev en härlig promenad till Media Mart som ligger på Huai Hai Lu. För 399:- fick vi en HP kopiator/scanner/skrivare som vi är mycket nöjda med. Äntligen....varför har vi dragit ut på det?!?
På lördagskvällen var det Vårmingel med Svenska Klubben på Urbn Hotel. Vi hann med en sväng till gymmet också innan det var dags att dra dit. Det kom ca 80 svenskar! I höstas tyckte jag att jag hade ganska bra koll på Svenska Klubben-folket.....det har jag inte längre.....
Minglet var mycket trevligt! Vi var ganska många som också tänkte äta på detta ställe, som faktiskt brukar ha riktigt god mat. Det kan jag inte rekommendera att man gör längre. Maten hade verkligen shangserat....eller berodde det på att managern var berusad? Det var sista gången vi åt här. Minimala portioner med smaklös mat.....icke, icke.

Så var det då söndag och dags för Kinesiska-lektion på morgonen. Det är alltid lika roligt, fast jag vet inte om vi lär oss så mycket. På eftermiddagen hade vi bokat in oss på en guidad tur med Spencer Dodington. Denna gången skulle vi få lära oss lite om byggnaderna på Pudong-sidan. Mycket spännande!
Det gjordes en planering av Ludjiazui området 1988 och den har följts. Det finns inte utrymme att bygga någonting mer än planerat, vare sig över eller under jord. God Fengshui har haft stor betydelse för planeringen. Det ska vara balans mellan Yin och Yan (Kvinligt och manligt, runt och fyrkantigt), det ska vara symmetriskt och huvudingången ska ligga i söderläge. Om inte detta efterföljs så kan det vara svårt att få folk att arbete i byggnaderna.
Det har inte varit lätt att bygga på området eftersom det bara är lerbotten. För att det ska bli stabilt finns därför ca 25% av byggnaderna under jord. Ser man då på dessa skyskrapor så känns det nästan overkligt.
Uppbyggnaden av området började 1994 och ska vara klar 2014.
Den första byggnad som byggdes var Oriental Pearl Tower(1994). Då ansåg man att hela området hade en alltför maskulin utstrålning, därför fick också Pearl Tower runda former. 
Jinmao byggnaden byggdes 1999 och ska föreställa en penna. Den låga delen av byggnaden föreställer en öppen bok. Detta symboliserar att 2000-talets historia ska skrivas.  
Financial tower, eller flasköppnaren som den också kallas, blev klar 2008. Då hade bygget stått stilla i 5 år. Det var ritat av ett Japanskt företag och de hade planerat att öppningen i toppen skulle vara rund för att symbolisera den Japanska flaggan. När Kineserna kom underfund med det, stoppades bygget. Det kändes inte värdigt att Kinas högsta byggnad skulle vara krönt med Japans flaggan. 
Nu pågår för fullt bygget av vad som kommer att bli världens näst högsta byggnad. Den högsta byggnaden är Burj i Dubai (828m högt, 164 våningar). Denna byggnaden kommer "bara" att bli 600m hög och ha 126 våningar.
Det är en Eco-byggnad med en beräknad livslängd på ca 200 år. Den kommer inte att vara klar förrän 2014 och då kommer vi nog att ha flyttat hem igen. Kanske en anledning till att åka tillbaka......
Söndagskvällen avslutade vi sedan med en trevlig middag med Håkan och Tore på Sichuan Citizen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0