Judiskt Getto i Shanghai 2011-11-09

Så var det då dags för utflykt med SEA igen och Mr Dodington skulle vara guide. 
Idag skulle vi till Hongkou distriktet där det under andra världskriget fanns ett getto för judar, eller snarare papperslösa invandrare. Att just detta området valdes berodde på att ingen annan ville bo här. Det ligger precis där Huangpu floden gör en snäv sväng, vilket ger området dålig Fengshui. Här hänger inte de dåliga andarna med i svängarna utan kan komma farande upp på land. Illa, illa!
Området är begränsat avZhoujiazui Lu i norr, Huimin Lu i söder, Tongbei Lu i öster och Gongping Lu i väster.

Det var inte ett getto i tysk stil, utan folket blev väl behandlat. De hade rätt att arbeta i andra delar av staden, men var tvugna att komma tillbaka på kvällen. Det var helt enkelt folk som Japanerna inte visste om de skulle behandla som vänner eller fiender, så de ville ha koll på dem. 

En stor del byggnaderna i området uppfördes av engelska missionärer mellan 1880 och 1920, i engelsk stil. Riktigt fina tegelbyggnader i mitt tycke! De har i första hand använt grått tegel som är gjort på lera som kommer från Shanghai. Här fanns också riktigt fina enfamiljs villor i engelsk stil som man inte räknade med att se i ett getto. De flesta bodde trots allt mycket trångt i de vanliga gränderna med en familj per rum.
Vi besökte också Shanghai Jewish Refugees Museum som ursprungligen var en Synagoga.

Efter rundvandringen blev det en slapp eftermiddag....man behöver faktiskt det också ibland.
Fast klockan 7 mötte jag upp med Cathrin och så gav vi oss ner till restaurangen "Lost Heaven" för att äta en gräsänkemiddag med ytterligare 3 damer. Lena var visserligen inte gräsänka, men hon fick fritt ändå.
Det var en hellyckad kväll! Både maten och sällskapet var fantstisk! Vi satt och snackade till närmare midnatt....då ville de bli av med oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0