Vad händer med Shanghai?

Idag ville jag visa Elin en helt annan del av Shanghai.
Vi tog en taxi ner till Lujiabang's Tailor Market. Hit brukar de flesta ge sig för att sy upp kläder, men det var vi faktiskt inte så interesserade av. Vi ville istället ha detta som utgångspunkt för att ta en titt på de genuina kinesiska kvarter, som undan för undan rivs och ersätts med glammiga restaurang och bostadsområden som är till för västerlänningar och "de rika".....som t ex The Cool Docks.
Det är både charmigt och tragiskt att vandra runt i dessa kvarter.
Här finns all tänkbar försäljning på gatan. Äntligen hittade vi en skomakare som kunde fixa våra skor. Elin hade tappat en klack och mitt skospänne hade gått sönder. Ett ordentligt jobb gjorde han och hela 13:- skulle han ha. Vi hade ingen växel, så han fick 20:-.
När det var dags för lunch gick vi faktiskt till The Cool Docks. Egentligen borde man väl inte gynna det, men som Västerlänning tycker man ju om att få sätta sig ner lite bekvämt när man ska äta, eller....?  Visst är vi bortskämda!
Efter lunchen drog vi vidare genom de gamla kvarteren i utkanterna av Gamla Stan. Vi aktade oss noga för att komma för nära de "typiska kinesiska takås husen". De är inget genuint i det...det är bara byggt för turister och där håller alla krämarna hus som säljer krimskrams. Då är det mycket trevligare att gå på marknaderna där de säljer dagligvaror. Man kan vandra rätt fritt i de här små gränderna. Folk både arbetar och bor här. Ibland kan det kännas som om man nästan kommer in i någons vardagsrum, för de flyttar gärna ut sitt bohag på gatan.

Det är ett fasligt larm i Shanghai både när man går i smågränderna och när man kommer ut på de stora vägarna. Det tutas och larmas överallt. När vi slutligen kom in i People's Park så var det en fröjd att få vila öronen.
Nu var vi trötta och nöjda med dagen och ville bara hem och vila.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0