Hakka hus i Nanjing

På måndagen skulle Kurt jobba och jag skulle bli upplockad av en guide och chaufför för att åka ut till Nanjing och titta på Hakka hus. Det äldsta Hakka huset byggdes (308-338). De byggdes av Hankineser som flydde norrifrån eftersom de var rädda för Mongolerna. De kallades för "Gästerna från Norr". De byggde vanligtvis sina hus i cirkelform för att kunna skydda sig mot fienden. De byggdes av lera med invävd bambu och andra träd och kvistar. Väggarna är mycket tjocka! På nedre plan har de köket, andra plan är förråd och så bor de på de övre planet, eller planen. De har inga fönster utåt i köken eller förråden.....också detta av säkerhetsskäl.
.
På vägen till Nanjing passerade vi stora bananplantager och min guide Nancy tyckte att vi skulle stanna och förse oss med lite solmogna bananer som färdkost.
Jag fick smaka på röda bananer. Det var en nyhet för mig.....mycket söta och goda.
Det var inte så vacker natur vid bananplantagerna, men det blev bara bättre och bättre.
Det tog ca 2,5 timme innan vi var framme vid Nanjing och sedan en hel del körning på serpentinvägar för att komma ut till de första husen.
Husen låg verkligen på klippsluttningarna.
Det var full aktivitet vid husen. Grönsaker skalades och tillreddes och låg på tork lite överallt.
Det första huset vi kom till var Hechang Lou och var byggt 1354. De förstördes under kriget 1930 och byggdes upp igen på sin ursprungliga plats 1953. Huset är 12,3m högt och har 22 rum på varje våning. Alla husen har en brunn i mitten. Det var givetvis viktigt att ha vatten innanför murarna om man skulle bli anfallen. Vi var inne i både runda, fyrkantiga och ovala Hakka hus, eller Tulou hus som de själva kallade dem.
Nu gav vi oss iväg från denna byn för att uppsöka en annan by där det äldsta och största Tulou huset finns. Denna byggnaden har mycket god Fengsui med berg norrut och vatten i söder. Den är 5 våningar hög, har 270 rum och är 18,2 m hög. Här har alla kök en egen källa, förutom den som finns i gemensamhetshuset i mitten.
Det blev en sen lunch efter att ha tittat på alla dessa hus, och sedan var det dags att köra hemåt igen. Vi hade ju lovat att jag skulle vara hemma vid 5-tiden. Även denna kvällen skulle jag få vara mer på middagen med leverantörerna. Mycket trevligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback