Sommarpalatset



Vår sista dag i Beijing!
Klockan 4 skulle vi ta tåget tillbaka till Shanghai, fast tills dess kan man ju hinna med mycket. Idag skulle det bli första gången för mig att besöka Sommarpalatset.
Johnson plockade upp oss från hotellet kl 9. Vi var utcheckade och klara, och la väskorna i bilen. Jag vet inte hur jag hade föreställt mig sommarpalatset, men inte riktigt det här.
Byggnaderna var nästan som att komma till Förbjudna staden, men området var mycket större. Som en blandning av West Lake vid Hangzhou, en Vattenstad och Förbjudna Staden.
Sjön Kunming är en konstgjord sjö som ligger mitt i parken. Det sägs att nära på 10 000 arbetare var med och grävde sjön.

Sjön står i förbindelse med vattnet i Förbjudna Staden, så det är faktiskt möjligt att ta sig dit med båt.
Här finns även en hel del små kanaler med byggnader på sidorna, precis som i vattenstäderna.

 
Sommarpalatset byggdes ursprungligen under Jing-dynastin på 1200-talet, men under Qing-dynastin(1644-1911) utvecklades den till en lyxig park. 1860 skadades palatset svårt när Engelsk-Franska alliansen invaderade och plundrade, och sedan tog det 6 år att bygga upp palatset igen. 1888 flyttade Kejsarinnan Cixi in. Hon satsade mycket pengar på att renovera och bygga ut palatset till sin 60-års dag (1886).


Det var mycket klättrande för att komma upp till toppen av palatset.
Både på klippor och vanliga trappor.


Det är ett mycket vackert palats, med många byggnader precis som i Förbjudna staden, och man har en hänförande utsik.

Sedan var det dags att gå ner igen. Det fanns många olika vägar att ta sig ner. Gångar överallt!


Nu tog vi båten över till den lilla ön.
 


Vi tog oss även en titt på den berömda marmorbåten. Den var ursprungligen uppförd för att representera Qianlong Dynastins stabilitet och välfärd.1893 beslöt Kejsarinnan Cixi att renovera den med pengar som egentligen skulle ha använts för att rusta upp den Kinesiska flottan. 
  
När vi hade sett oss mätta på Sommarpalatset, drog vi oss härifrån för att äta lite lunch.
Det blev en lokal restaurang denna gången också.

Här fick vi en trevlig pratstund med Johnson innan han skjutsade oss till järnvägsstationen för att ta tåget tillbaka till Shanghai.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0