Honkou - Left-Wing Revolution

Idag var det dags för utflykt med SEA igen och vädret var underbart!
Målet för dagen var Honkou. Här bodde och verkade Lu Xun(1881-1936), som var föregångare till den "Nya Litteraturens Era".
Lu Xun började först studera medicin i Beijing, men ansåg att man behövde bota människornas själ innan man botade deras kroppar. På den tiden (1920-talet) var Kina mycket hirarkiskt, och folk såg alltid till att trycka ner den som stod under en i rangordning. Lu Xuns ideal gick ut på "Cultivating Independent Minds" och "Build a Nation of People". Han var en av de mest betydelsefulla författarna i Kina och hade många unga författarförmågor som lärljungar omkring sig.

Vi började vår sightseeing i Honkou's fina park som är döpt efter Lu Xun. Här var folk överallt som dansade, höll på med Tai Chi, skrev dikter och berättelser på marken med vatten, eller bara umgicks.
Nästa stopp var Duolun Road där Lu Xun bodde. Här fanns många mäktiga välbevarade byggnader som hade räddats undan Kulturrevolutionens skövlingar. Bl a Kong Xianxi's(Kinas rikaste man på tidigt 20-tal) och General Tang's hem(General hos Kuomingtang). Fast Lu Xun bodde något enklare tillsammans med sina författarkollegor..... Vi var framme vid hans dörr och vände, men hans lilla krypin bebos av andra privatpersoner idag.
När Kuomingtang styrde Kina blev en del av författarna bortförda och avrättade, men Mao såg dem som sina förespråkare. 1930 bildades "The Chinese Left-Wing Author's Alliance", men den blev upplöst igen 1936 då Mao ansåg att de var alltför självständiga och frispråkiga.

Honkou är väl värt ett besök. Både parken, museumet och bebyggelsen, men jag slogs också av att det var en sådan trevlig stämning i denna stadsdelen. Alla var så vänliga!

Imorgon är det dags för ett nytt SEA event!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0